Međustranački dijalog počinje sutra, a još se ne zna ko su pregovarači stranaka

28.02.2021

09:45 >> 09:59

0

Ko će predstavljati opoziciju u dijalogu trebalo bi da bude poznato narednih dana

Međustranački dijalog počinje sutra, a još se ne zna ko su pregovarači stranaka
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

 

Međustranački dijalog pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, počeće sutra video konferencijom predsednika skupštine Ivice Dačića sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Dejvidom Mekalisterom i još četvoro predstavnika EP.

Nakon toga,kako je najavljeno, sredinom marta trebalo bi da uslede i razgovori sa političkim strankama, ali ko će stranke predstavljati u tom dijalogu još nije poznato.

Pored Dačića i Makalistera, na prvom video sastanku, koji iz Evropskog parlamenta ocenjuju kao zvaničan početak dijlaloga, trebalo bi da učestvuju i evroparlamentarci Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn koji su učestvovali i u prvoj fazi dijaloga, kao i šef Misije EU Sem Fabrici i šefica Misije Srbije u EU Ana Hrustanović.

Dačić je najavio da bi na sastanku trebalo da se razgovara o formatu i temama dijaloga posle čega će, kako je rekao, pozivati stranke da se izjasne da li žele da učestvuju i da dostave imena svojih predstavnika.

Ko će predstavljati opoziciju u dijalogu trebalo bi da bude poznato narednih dana, kažu za Tanjug u opozicionim političkim strankama.

Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju još uvek usaglašavaju platformu sa predlozima za poboljšanje izbornih uslova sa Narodnom strankom i Dverima, dok recimo Nova stranka očekuje novi krug razgovora unutar opozicije

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić kaže da za njih sastav pregovarača nije suštinsko pitanje, već tehničko i ističe da će predstavnike odrediti u dogovoru sa partnerima.

Pročitajte još

-Format koji će predložiti vlast, odnosno ljude koje će delegirati najviše govori o njihovom pristupu dijalogu, tačnije da li će taj dijalog biti farsa ili će se neke stvari suštinski menjati u Srbiji – ocenila je Rakić.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan napominje da će lista pregovarača iz opozicije zavisiti od formata o kome se, kako kaže, još ništa ne zna, a lično se nada da će svemu tome prethoditi dijalog u opoziciji u kome će se odrediti zajednički predstavnici.

Za sada nije poznato ni ko će predstavljati vlast, a u javnosti se spekuliše da bi iz SNS u dijalogu mogli da učestvuju Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić, Biljana Pantić Pilja, Sandra Božić i Vladimir Ðukanović, a Ðukanović za Tanjug kaže da o tome ništa ne zna.

Socijalisti ostavljaju mogućnost da u dijalogu ne učestvuju, ali ukoliko budu doneli pozitivnu odluku, predstavljaće ih šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević i Žarko Obradović.

Učešće socijalista će, kako je Milićević rekao za Tanjug, zavisiti od odnosa evroparlamentaraca prema strankama koje su do sada izrazile iskrenu želju da na odgovoran način pristupe dijalogu.

-Ako je sadržaj izveštaja (Vladimira Bilčika) ono što smo čuli putem medija, onda postoje brojna otvorena pitanja i mi ćemo na stranačkim organima videti kako se ophoditi prema svemu tome. Ukoliko budemo učestvovali u dijalogu, napravićemo svoju platformu-  rekao je Milićević.

Jedna od nepoznanica za sada jeste i da Ii će se ceo tok dijaloga odvijati onlajn. Vlast insistira da te ne bude tako.

-Mi insistiramo na tome da to bude direktan dijalog. Ako mi možemo svakoga dana da zasedamo i da se susrećemo sa 400-500 ljudi tokom dana, zašto ne bi mogli i evropski parlamentarci?- upitao je Milićević i podsetio da se Srbiji prošlog leta zameralo to što skupština nije zasedala zbog pandemije korona virusa.

Razgovore u prisustvu stranaca ne žele da vode predstavnici Pokreta socijalista i o tome su već obavestili javnost, pa se tako može očekivati da će se njihovi predstavnici pridružiti “drugom koloseku” na kojem će se naći i Srpska radikalna stranka, kao i Demokratska stranka Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike