Lazanski imao važan sastanak u Rusiji: Srbija je spremna da uđe na tržište Urala

18.11.2020

19:07

0

Autor: M.Vu

Guverner Sverdlovske oblasti Jevgenij Kujvašev ponudio je proizvode regionalnih preduzeća za izgradnju železnica i modernizaciju energetskih objekata u Srbiji

Printscreen/Youtube, Novo jutro

Guverner Sverdlovske oblasti Jevgenij Kujvašev ponudio je proizvode regionalnih preduzeća za izgradnju železnica i modernizaciju energetskih objekata u Srbiji.

O tome je razgovarano na sastanku sa ambasadorom Srbije u Rusiji Miroslavom Lazanskim.

Šef regiona je predložio da se razmotri mogućnost projekata saradnje u okviru sprovođenja nacionalnih programa Srbije.

– Sporazum između zemalja Evroazijske unije i Srbije o stvaranju zone slobodne trgovine doprineće razvoju direktnih kontakata između uralskih preduzeća i Srbije. Naša preduzeća mogu da učestvuju u realizaciji projekata za razvoj železnica i modernizaciju energetskih objekata u Srbiji – rekao je Jevgenij Kujvašev.

Kao odgovor na to, Miroslav Lazanski je predložio organizaciju saradnje na nivou privrednih komora Republike Srbije i Sverdlovskog regiona.

– Srbija je takođe spremna da na tržište Urala uđe sa svojim proizvodima, pre svega poljoprivrednim proizvodima – svežim i smrznutim mlečnim proizvodima, sirevima, sadnicama cveća, nameštajem – rekao je diplomata, a prenose ruski mediji.

Strane su se dogovorile, nakon normalizacije epidemiološke situacije, da organizuju razmenu poslovnih delegacija, potpišu memorandum o saradnji i razviju “mapu puta” za njegovu primenu. Kuivashev je takođe pozvao Srbiju da učestvuje na izložbi INNOPROM-2021.

Treba imati na umu da je trgovinski promet Sverdlovsko regiona sa Srbijom u 2019. godini porastao 3 puta u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je 296 miliona dolara.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti