Jovanović: Odlazak Merkelove ne menja odnos Nemačke prema KiM, ali će Srbiji pružiti izvestan predah

18.01.2021

12:16

0

Autor: I. K.

Jovanović je rekao da postoji kontinuitet u politici Nemačke prema srpskom faktoru i Srbiji, i da to traje od vremena Hansa Ditriha Genšera, pa i pre toga

Youtube printscreen

Izbor novog šefa Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armina Lašeta i odlazak Angele Merkel neće promeniti politiku Nemačke kada je reč o KiM, smatra nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović, ali dodaje da će Srbiji pružiti izvestan predah, u periodu uspostavljanja novih odnosa unutar te partije i sa velikim silama, pre svega sa SAD.

Jovanović je za Kosovo onlajn rekao da postoji konstanta, kontinuitet u politici Nemačke prema srpskom faktoru i Srbiji, i da to traje od vremena Hansa Ditriha Genšera, pa i pre toga, jer je Nemačka bila ključna u razbijanju Jugoslavije putem pomaganja Sloveniji i Hrvatskoj da iz nje izađu.

– Posle toga je dala punu podršku ostalima i bila među vodećima koji su oklevetali i nastavljali da podržavaju teze da su Srbi krivi, agresori, najgori. Merkelova je samo nastavila ono što je njen prethodnik (Helmut) Kol radio – rekao je Jovanović.

pročitajte još

Podsetio je da je, kada je održavana međunarodna konferencija o Jugoslaviji, na sastanku lidera Evropske zajednice rečeno da će Nemačka odmah priznati Sloveniju i Hrvatsku, i ako drugi neće, onda će ona sama to učiniti.

Jovanović je ukazao da je to značilo da je postojala spremnost da se razbije Evropska zajednica i pod tim ultimatumom svi su pristali, iako su bili uzdržani i bojali se.

– Ovaj novi čovek je iz iste partije. Možda ima elastičnije i šire poglede, ali on je vojnik te partije. Ta partija ima kontinuitet prema Balkanu i on ne može iz toga da izađe, čak i ako bi intimno to želeo. Može da ima nešto blaži, prihvatljiviji rečnik – smatra Jovanović.

Prema njegovim rečima, ono što će za Srbiju biti dobro jeste interregnum između odlaska Merkelove i učvršćenja njenog naslednika, jer njemu, prema mišljenju Jovanovića, treba izvesno vreme da učvrsti položaj u sopstvenoj partiji i koaliciji, da sredi odnose sa SAD i drugima, pa bi se onda vratio na pitanje Balkana i ostalih.

Jovanović je ocenio da neće biti promena, ali će biti predaha šest meseci, možda i do godinu dana, što Srbiji mnogo znači, u smislu da osnažava njenu pravnu i političku poziciju prema pitanju KiM, a slabi poziciju onih koji su napravili tzv. nezavisnu državu Kosovo i zahtevali od mnogih zemalja da je priznaju.

– Vreme za njih ne radi. To oni shvataju, i zato su sve nervozniji i nastaviće politiku pritiska na nas – kaže Jovanović.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti