Incident u Orahovcu: Preteći grafiti osvanuli na kući srpske porodice (FOTO)

03.06.2021

15:09 >> 15:29

0

Ističe se da je politika zastrašivanja, pretnji, ucena, fizičkih napada, svakodnevno prisutna u srpskim sredinama na Кosovu

Incident u Orahovcu: Preteći grafiti osvanuli na kući srpske porodice (FOTO)
Copyright Kancelarija za KiM

Na kući raseljenog Srbina u opštini Orahovac, u kojoj trenutno živi mladi bračni par Vitošević, danas je osvanuo grafit sa ispisanom porukom koja veliča takozvanu “veliku Albaniju” i nezavisnost samoproglašenog Кosova, navodi se u saopštenju.

Na zidu kuće koja se nalazi preko puta vrtića, u koji deca idu svakodnevno, napisana je poruka na engleskom “Big Albania”, kao i poruka “Кosovo is Кosovo 17.02.2008”.

Povodom ispisivanja grafita direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorava da je na delu opasan vid zastrašivanja i glorifikovanje tvorevine u kojoj nema mesta za Srbe.

„Našem narodu južno od Ibra šalje se nedvosmislena poruka da na svojim vekovnim ognjištima nisu dobrodošli“, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Kancelarija za KiM

Ističe se da je politika zastrašivanja, pretnji, ucena, fizičkih napada, svakodnevno prisutna u srpskim sredinama na Кosovu i da je od početka godine, za prvih pet meseci, zabeleženo 55 različitih incidenata u kojima su mete bili Srbi, njihova imovina, crkve, pa čak i deca.

Naglašava se da je to realnost sa kojom mora da bude upoznata i međunarodna javnost, jer je nedopustivo da jedna etnička zajednica u svojim domovima i na kućnim pragovima gotovo svakodnevno bude izložena progonu, napadima i zastrašivanjima.

„Zbog toga ću o ovom, ali i svim drugim incidentima, u direktnom razgovoru obavestiti i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, kao i specijalnog izaslanika SAD Metjua Palmera, ali i ostale međunarodne predstavnike na КiM, čija je misija, mandat i dužnost da osiguraju bezbednost srpskog naroda i miran suživot u pokrajini“, poručio je Petković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike