Geopolitika na "meniju" radne večere lidera Zapadnog Balkana u Briselu

17.05.2021

08:25

0

Šef diplomatije EU zatražio je prošle nedelje od Saveta ministra EU konkretne predloge u cilju pojačanje vidljivosti posvećenosti EU Zapadnom Balkanu.

Geopolitika na "meniju" radne večere lidera Zapadnog Balkana u Briselu
Copyright Profimedia

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovaće radnoj večeri lidera Zapadnog Balkana koju sutra u Briselu organizuje šef diplomatoje EU Žosep Borelj.

Planirano je da večera počne u 20:30, a osim premijerke Brnabić prisustvo su potvrdili i premijeri Albanije Edi Rama, Severene Makedonije Zoran Zaev, tzv Kosova Aljbin Kurti, kao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i predsedavajući Savetom ministra BiH Zoran Tegeltija.

Šef diplomatije EU i domaćin večere Žosep Borelj najavio je da će sa zapadnobalkanskim liderima razmotriti situaciju u regionu, geopolitičku perspektivu odnosa i pojačani angažaman EU na Zapadnom Balkanu.

-Na večeri ćemo razmotriti celu političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je veliko geopolitičko pitanje. Region je deo problema i deo rešenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi i sledeće nedelje sa svim liderima sa Zapadnog Balkana – izjavio je Borelj.

Pročitajte još

Šef diplomatije EU zatražio je prošle nedelje od Saveta ministra EU konkretne predloge u cilju “pojačanje vidljivosti posvećenosti EU Zapadnom Balkanu”.

Iz Brisela je poslata i poruka o želji za jačanjem političkog angažamana sa partnerima na Zapadnom Balkanu po pitanjima borbe protiv pandemije, ekonomske saradnje, povezivanja, odbrane od spoljnih uticaja i dezinformacija i jačanja pozitivnog i konstruktivnog narativa kada je u pitanju EU u regionu, ali i Zapadni Balkan u EU.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike