Borelj i Varhelji pisali crnogorskom ministru: EU podržava Zapadni Balkan u borbi s koronom

01.03.2021

18:17 >> 16:28

0

Evropska komisija posvećena je nastavku pružanja snažne podrške u suočavanju s ovom krizom

Borelj i Varhelji pisali crnogorskom ministru: EU podržava Zapadni Balkan u borbi s koronom
Copyright Profimedia

Evropska unija je posvećena nastavku intenzivne podrške Zapadnom Balkanu u odgovoru na kovid 19, poručili su danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje i dobrosusedsku politiku Oliver Varhelji.

– Budite uvereni da je Evropska komisija posvećena nastavku pružanja snažne podrške u suočavanju s ovom krizom. Brza vakcinacija na Zapadnom Balkanu biće presudna u okončanju pandemije i pokretanju socio-ekonomskog oporavka, navodi se u pismu Borelja i Varheljija crnogorskom ministru spoljnih poslova Đorđu Raduloviću.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, pismo, koje je poslato i u ime predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, usledilo je kao odgovor na obraćanje šefa crnogorske diplomatije najvišim zvaničnicima EU u kome je istakao značaj zajedničkog rada u suočavanju s pandemijom.

pročitajte još

– U pismu se navodi da EU ima posebnu odgovornost da pomogne partnerima sa Zapadnog Balkana, te da bi uspostavljanje mehanizma EU osiguralo zajednički pristup jednom delu od 2,3 milijarde doza vakcina koje je EU obezbedila u okviru Tima Evropa, što bi prvenstveno moglo koristiti zdravstvenim radnicima, prenose podgoričke “Vijesti”.

Kako se dodaje, ekonomski i investicioni plan koji je pokrenut za Zapadni Balkan podrazumeva značajan investicioni paket u vrednosti do devet milijardi evra u cilju pokretanja investicija vrednih do 20 milijardi evra za podršku modernoj i zelenoj ekonomiji i društvenom oporavku po meri građana.

– Kada je reč o Crnoj Gori, EU je već obezbedila tri miliona evra vrednu medicinsku opremu, 9,5 miliona evra za investicije u zdravstvo, 40,5 miliona evra za zadovoljavanje kratkoročnih i srednjoročnih socio-ekonomskih potreba i 60 miliona evra kredita iz programa makroekonomske finansijske pomoći – navodi se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike