Bajden uputio pismo Osmanijevoj, podržao nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali nije odustao od međusobnog priznavanja

20.04.2021

09:35 >> 10:30

0

Podsećajući na dobre odnose SAD i Prištine, Bajden je spomenuo i lični odnos porodice Bajden sa tzv. Kosovom

Bajden uputio pismo Osmanijevoj, podržao nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali nije odustao od međusobnog priznavanja
Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Predsednik SAD Džozef Bajden čestitao je izbor predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani, ističući da Vašington podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Kako navodi portal Reporteri, Bajden je u pismu Osmanijevoj naveo da će SAD nastaviti da podržavaju napore na obezbeđivanju trajnog mira i produktivnog dijaloga Beograda i Prištine i na kraju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, koji bi, kako je naveo, trebalo da se usredsredi na uzajamno priznavanje.

pročitajte još

Podsećajući na dobre odnose SAD i Prištine, Bajden je spomenuo i lični odnos porodice Bajden sa tzv. Kosovom.

Predsednik SAD je dodao da će sa Osmanijevom raditi na prioritetima kada je reč o jačanju vladavine zakona, borbi protiv korupcije, zaštiti prava manjina i verskih zajednica, oporavku od posledica pandemije koronavirusa, ekonomskom razvoju i osiguravanju održive energetske budućnosti.

Kada je reč o pomoći u nabavci vakcina protiv koronavirusa, Bajden je naveo da će s povećanjem količine vakcina, SAD raditi s partnerima i na njihovoj distribuciji.

Prethodno je i francuski predsednik Emanuel Makron čestitao predsednici privremenih institucija u Prištini Vjosi Osmani izbor na tu funkciju i poručio joj da je potpuna normalizacija odnosa sa Beogradom ključna za budućnost Kosova.

On je u pismu upućenom 12. aprila, koje je objavljeno danas u prištinskim medijima, pozvao Osmanijevu i privremene institucije da nastave dijalog.

– Pozivam vas da nastavite dijalog sa Beogradom uz posredstvo EU, kako bi se postigao sveobuhvatan, konačan i pravno obavezujući sporazum – napisao je Makron.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike