Albanci sad od Rumuna traže promenu stava o priznanju Kosova, ali su naišli na zid!

31.07.2021

07:52 >> 09:36

0

Autor: A. B.

Zvanični Bukurešt poziva Prištinu da izgradi sveobuhvatnu platformu koja će pregovorima i kompromisom rezultirati konačnim i izvodljivim sporazumom između

Albanci sad od Rumuna traže promenu stava o priznanju Kosova, ali su naišli na zid!
Copyright Pixabay

Rumunija, jedna od pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova, ponovila je da njen stav po pitanju Kosova ostaje principijelan i nepromenljiv i da podržava rešenje pitanja statusa zasnovano na saglasnosti Beograda i Prištine.

– Rumunija će podržati rešenje pitanja statusa Kosova ako se zasniva na saglasnosti obe strane, ako doprinosi regionalnoj stabilnosti i ako bude u skladu sa međunarodnim pravom. Uzajamno prihvatljiv sporazum kao rezultat dijaloga uz posredovanje EU pružiće snažan podstrek za dalji razvoj čitavog regiona – navodi se u odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Rumunije.

Zvanični Bukurešt poziva Prištinu da izgradi sveobuhvatnu platformu koja će pregovorima i kompromisom rezultirati konačnim i izvodljivim sporazumom između Kosova i Srbije, prenosi Kosovo onlajn.

Profimedia

– Dijalog uz posredstvo EU i SAD ostaje kamen temeljac procesa normalizacije između Beograda i Prištine. Podstičemo Prištinu da nastavi sa izgradnjom sveobuhvatne, realne i koherentne platforme, koja će pregovorima i kompromisom rezultirati konačnim sporazumom koji je izvodljiv i primenljiv u skladu sa međunarodnim pravom – stav je Ministarstva spoljnih poslova Rumunije.

Pročitajte još:

Bukurešt “deli razumevanje složenih problema” sa kojima se suočavaju obe strane, ali “pomirenje je jedini put napred”, navodi se u odgovoru rumunskog MSP i ističe da je dogovor moguć samo ako bude volje sa obe strane.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike