Poznati ruski psiholog otkriva suštinsku razliku između prave ljubavi i emocionalne zavisnosti

17.06.2023

20:20

0

Autor: 24sedam

Ruski psiholog Mihail Labkovski predlaže test pitanje koje otklanja sve nedoumice

Poznati ruski psiholog otkriva suštinsku razliku između prave ljubavi i emocionalne zavisnosti
Par, ljubav 1 - Copyright Profimedia

Ljubav je moćna sila koja nas pokreće, čini da naša srca budu ispunjena i važna je u životu svakog od nas. Ipak, pod naletom strasti i impulsivnih emocija, velikih očekivanja, često zaboravljamo što je prava ljubav.

Prava ljubav je ona koja nas podstiče na razvoj, podržava da budemo svoji, verni sebi i da razvijamo svoje potencijale.

Ona nas čini srećnim i ispunjenim, daje nam divne emocije, ali kada smo u takvom odnosu, ne gubimo sebe, već se više povezujemo sa svojim bićem, a samim tim i s partnerom. Mnogi ljudi tragaju za svojom „savršenom polovinom“, ali ona ne postoji, jer ste vi celi – vi ste autentična osoba kojoj nije potrebna „polovina“ za rešavanje problema i bolji život, već vam je potreban partner s kojim ćete rasti i osvojiti nove horizonte života i ljubavi.

Profimedia
 

Taj odnos nije i ne može uvek biti apsolutno savršen, postoje usponi, padovi, trenuci sreće i tuge, ali je pravi kada ostajete zajedno usprkos preprekama i iz njih učite. Dakle, pre nego što uđete u vezu, prvo morate upoznati sebe i razumeti sebe. Posmatrajte, npr., kako se ponašate ako se dogodi nešto neprijatno. Želite li odmah da odete i podelite to s voljenom osobom?

Ili, naprotiv, želite da budete sami sa sobom, da sami razmislite, suočite se s problemom, a onda se posavetovati s voljenom osobom?

Ako ste se pronašli u prvoj situaciji, onda se vaša ljubav može pretvoriti u zavisnost, gde zbog pozitivnih emocija zgrabite voljenu osobu i crpite njene resurse iz straha od samoće. A ako je reč o drugoj situaciji, onda ste u skladu sa svojim bićem, nezavisni ste, ali i otvoreni za savjete i stavove voljene osobe. Tada je vaša ljubav manifestacija zrelosti, povezanosti i blagostanja.

Pixabay
 

Poznati ruski psiholog Mihail Labkovski napravio je jasnu razliku između ljubavi i emocionalne zavisnosti – evo kako je možemo uočiti:

„Kako razlikovati jaku ljubav od emocionalne zavisnosti? Vrlo je jednostavno: ako volite, osećate se dobro i istovremeno ste autonomni. Ali ako ste zavisni, tačno je suprotno. Osećate se loše, a ne možete zamisliti svoj život bez ove osobe“, istakao je Mihail Labkovski.

Važno je napomenuti da se emocionalna zavisnost uvek zasniva na očekivanjima da bi sve trebalo da bude sjajno ne samo danas, već i sutra. S druge strane, ljubav nema mala, niti velika očekivanja – raduje se onome što trenutno ima – sada i ovde.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike