Većina greši kada prži crni luk: Na ovaj način sačuvaćete sve njegove korisne sastojke

29.11.2023

17:32

0

Autor: 24sedam

Crni luk je veoma zdravo povrće - zato je važno pripremati ga na pravi način

Većina greši kada prži crni luk: Na ovaj način sačuvaćete sve njegove korisne sastojke
Crni luk profimedia-0370048546 - Copyright Profimedia

Crni luk je jedna od najzdravijih namirnica koja obiluje sastojcima koji su zaslužni za normalno i dobro funkcionisanje organizma. Takođe, poseduje i brojne zdravstvene prednosti kao što su jačanje imuniteta, normalan rad srca, lečenje respiratornih infekcija i mnoge druge.

Ali da li ste znali kako se ispravno priprema?

Naime, nutricionista po imenu Mumal Asif otkrio je genijalan trik za njegovo spremanje. On je rekao da samo dva minuta prženja luka uništava brojne zdravstvene prednosti.

A najveći krivac je upravo toplota koja loše utiče na alicin, sastojak koji se nalazi u luku i koji je najviše zaslužan za njegova lekovita dejstva.

Pexels
 

- Savetujem da sačekate 10 minuta nakon što iseckate luk. Za to vreme stvoriće se maksimlana količina alicina koja će da ostane gotovo netaknuta prilikom prženja - objasnio je ovaj nutricionista.

A osim alicina, luk sadrži i brojne vitamine i minerale koji su neophodni organizmu, kao što su cink, fosfor, magnezijum, folat, tiamin i vitamini C i K.

Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike