Žilijet Greko: Odlazak velike dive

30.10.2020

20:34 >> 13:26

0

Autor: Dejan Ćirić

Žilijet Greko, legenda francuske šansone preminula je danas u 94. godini na jugoistoku Francuske, saopštila je njena porodica

Žilijet Greko: Odlazak velike dive
Copyright Profimedia

„Žilijet Greko preminula je danas okružena svojim voljenima u svom domu u Ramatijelu. Imala je izuzetan život”, navodi se u saopštenju.

Čuvena „Žižib“, kako su je zvali u detinjstvu, rođena je 7. februara 1927. godine u Monpeljeu. Bila je inspiracija mnogim piscima i filozofima, kao što su Kami, Sartr, Breht i Prever. Bila je više od pevačice, jer je predstavljala otelotvorenje pobune, slobode i individualizma. I ona i pesme koje je pevala postale su sastavni deo francuske kulture. Polovinom četrdesetih godina prošlog veka Remon Keno i Sartr napisali su pesme “Si tu t’imagines…” i “La Rue des Blancs-Manteaux”, koje su Žilijet donele prvi uspeh u zvezdanoj karijeri.

Posle nastupa u legendarnim pariskim kabareima, otputovala je u Njujork i stekla svetsku slavu. Po povratku u Pariz 1968. godine, snimila je čuvenu šansonu “Deshabillez-moi”, a među njenim najpoznatijim pesmama su i “Paris Canaille”, “Parlez-moi d’amour”, „Accordeon”, “Sous le ciel de Paris” i “Je suis comme je suis”. Posle duge veze sa džez-trubačem Majlsom Dejvisom, imala je nekoliko brakova. 2015. godine održala je oproštajnu turneju koju je nazvala “Merci” i koja je trajala godinu dana. Bavila se i glumom i snimala sa velikim holivudskim imenima kao što su Ava Gardner, Orson Vels i Ingrid Bergman. Glumila je u filmovima “Orfej”, Žana Koktoa i “Dobar dan, tugo”, Ota Premingera.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike