Veliki jubilej galerije Singidunum: Izložba „40+1“ povodom četiri decenije rada

29.06.2021

09:02 >> 09:25

0

Autor: Dejan Ćirić

Otvaranje će biti održano 30. juna ispred galerije, u Knez Mihailovoj ulici, a tom prilikom posetiocima će se obratiti osnivači galerije, kustosi i predsedn

Veliki jubilej galerije Singidunum: Izložba „40+1“ povodom četiri decenije rada
Copyright Zorica Bajin Promo/Galerija Singidunum

Daleke 1980.godine, u zgradi Filološkog fakulteta, Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), otvorilo je jedinstvenu izložbeno-prodajnu galeriju Singidunum, koja već četiri decenije promoviše savremenu primenjenu i likovnu umetnost svojih članova i kolega iz drugih profesionalnih umetničkih udruženja.

Jugoslav Vlahović Promo/Galerija Singidunum

„Tokom četrdeset godina, galerija je prolazila kroz različite faze, isto kao i celo društvo. Smenjivali su se periodi blagostanja, kada se umetnost cenila i kada su se kupovala umetnička dela, sa teškim vremenima, kada je ekonomska situacija bila toliko teška i neizvesna, da su i posete galeriji bile smanjene. Ponosni smo na činjenicu da galerija svih ovih godina nije posustajala i da je kvalitet izlagačkog i prodajnog dela ostao  na visokom nivou. Pored samostalnih izložbi, u galeriji je organizovano više desetina kolektivnih, tematskih i sekcijskih postavki, na kojima su, pored umetnika iz naše zemlje, učestvovali i autori iz regiona i inostranstva“, navodi se u saopštenju ove ustanove kulture.

Prošle godine u junu smo želeli da proslavimo veliki jubilej 40 godina rada galerije, ali nas je korona omela u toj nameri. Smatrali smo da ipak treba obeležiti ovu lepu godišnjicu, pa je cela izložba prebačena u 2021. godinu.

Dragana Nikolajević Promo/Galerija Singidunum

Za sve naše umetnike, publiku, goste iz dijaspore i inostranstva smo organizovali veliku izložbu “40+1” na kojoj ćemo izložiti 83 rada naših umetnika (arhitekte, scenografi, kostimografi, vajari, slikari, keramičari, karikaturisti, fotografi, dizajneri, članovi Sekcije za tekstil i savremeno odevanje… ), koji su imali samostalne izložbe u Singidunumu“ – navodi se u saopštenju ove ustanove kulture.

Pročitajte još

Otvaranje izložbe biće održano 30. juna ispred galerije, u Knez Mihailovoj ulici, a tom prilikom posetiocima će se obratiti osnivači galerije, kustosi i predsednica ULUPUDS-a, dok muzička podrška stiže od sastava „Duo moderato“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike