Treba strgnuti maske i vratiti osmeh: Komedija „San letnje noći“ u „Radoviću“ (FOTO)

08.07.2021

15:35 >> 15:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Komad namenjen deci starijoj od sedam godina, prema motivima čuvenog dela najboljeg dramskog pisca svih vremena, u rediteljskom tumačenju vezan je za aktuelni

Treba strgnuti maske i vratiti osmeh: Komedija „San letnje noći“ u „Radoviću“ (FOTO)
Copyright Predstava "San letnje noći" Promo/Belkisa Beka Abdulović

Premijera predstave “San letnje noći” Vilijama Šekspira, u režiji Davida Alića, biće premijerno odigrana sutra od 20 časova u u Malom pozorištu “Duško Radović”, u okviru festivala BELEF, saopštili su iz tog teatra za decu.

Komad namenjen deci starijoj od sedam godina, prema motivima čuvene komedije najboljeg dramskog pisca svih vremena, u rediteljskom tumačenju vezan je za aktuelni težak trenutak u kome se još uvek nalazi čitava planeta.

Predstava “San letnje noći” Promo/Belkisa Beka Abdulović

– Maske su nam prekrile osmehe. Java nam je postala san. Život koji smo imali izgleda tako daleko. „San letnje noći“, priča o jednoj mladosti, priča o jednoj ljubavi, začarana magičnom (ludom), duhovitošću nam je trenutno najpotrebnija. Treba strgnuti maske i vratiti osmeh. I onda se smejati i smejati i smejati dok se ne iskoreni parazit koji nas je obuzeo. Ali, ko zna, možda je i to sve bio samo jedan veliki šaljivi San – rekao je David Alić.

U adaptaciji i dramaturškoj obradi Ðorđe Kosića, igra ansambl ovog pozorišta – Nenad Radović, Katarina Dimitrijević, Nikola Kerkez, Arsenije Tubić, Ivana Adžić, Srna Ðenadić, Teodora Tomašev i Marijana Petrović.

Predstava “San letnje noći” Promo/Belkisa Beka Abdulović

Dramaturg projekta Ðorđe Kosić kaže za ovo delo da je jedna je od najviše igranih i najradije gledanih Šekspirovih komedija.

– Ona vrvi od raznobojnih likova: pripadnika vladajućeg sloja grada Atine, mladog plemstva, glumaca amatera, šumskih vilenjaka. Situacije u kojima se oni nalaze nisu ništa manje živopisne: transformisanje u životinje, padanje pod dejstvo ljubavnih napitaka, potrage, jurnjave, zabune i zamene identiteta…

Predstava “San letnje noći” Promo/Belkisa Beka Abdulović

Ova „vilinska bajka“ (kako je naziva autor prevoda Svetislav Stefanović u svom predgovoru), samo naizgled govori o vilama i vilenjacima. Ako malo bolje zagledamo, videćemo da glavne junake muče vrlo životni i prepoznatljivi problemi: ljubavne muke, neslaganja sa roditeljima, borba za samostalnost – drugim rečima, sve ono što čini odrastanje.

Predstava “San letnje noći” Promo/Belkisa Beka Abdulović

Predstava koju će publika videti je nešto drugačija od originalnog Šekspirovog teksta, jer nas kroz priču vode upravo spomenuti glumci iz drame. Oni su istovremeno glavni i sporedni likovi, posmatrači i učesnici, dramska i stvarna lica, i uopšteno govoreći, jedna vrlo živopisna i živahna družina. Sigurno će se potruditi da svoju predstavu što bolje izvedu radi zadovoljstva gledalaca – ističe Kosić.

Predstava “San letnje noći” Promo/Belkisa Beka Abdulović

Autorsku ekipu čine još i kostimograf i scenograf Mina Miladinović, kompozitor Srđan Marković, koreograf Jovana Ikonić i saradnik na animaciji, glumac u komadu Nikola Kerkez.

Sutradan, 10. jula, u okviru BELEF-a biće izvedena i premijera plesačkog komada, spektakla “Slovo ljubavi” trupe Una Saga Serbika, od 21 čas na Kalemegdanu, na pozornici Plato kod Pobednika.

Pročitajte još

Na maloj sceni na Kalemegdanu iza Prirodnjačkog muzeja, istog dana gostovaće i Fakultet dramskih i filmskih umetnosti iz Bijeljine sa dramom “Sve o ženama”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike