Tela se naprežu pod igrom svetlosti i zvuka: Savremeni cirkus iz Španije i Švedske u Bitef teatru

20.04.2021

14:32 >> 14:18

0

Služeći se žongliranjem, vazdušnim akrobacijama na trapezu, plesom i muzikom koju sami kreiraju na sceni, autori predstave se bave pitanjem identieta i dož

Tela se naprežu pod igrom svetlosti i zvuka: Savremeni cirkus iz Španije i Švedske u Bitef teatru
Copyright Promo / Bitef teatar

U Bitef teatru u organizaciji Udruženja “Cirkusfera” gostovaće 24. aprila u 19 časova mladi umetnici i trupe iz Španije, Francuske i Švedske.

Projekat je osmišljen kao platforma evropskih kulturnih organizacija iz područja savremene cirkuske umetnosti sa ciljem prepoznavanja perspektivnih i inovativnih cirkuskih autora.

Komad “Duga igra”, kompanije “OLGA_analognicirkus” iz Španije i Francuske predstaviće se kroz igru na trapezu, žongliranjem i analognom muzikom uživo u izvođenju umetnika Kataline Aguajo i Alehandra Dutra.

Služeći se žongliranjem, vazdušnim akrobacijama na trapezu, plesom i muzikom koju sami kreiraju na sceni, autori predstave se bave pitanjem identieta i doživljajem sopstva “milenijumske generacije”. Duga igra je vizuelni i akustični podzemni svet skriven iza maske svakodnevnice, portal za beg kroz koji prolaze naši snovi i strahovi.

Printscreen

– Milenijumski hram u kojem možemo proslaviti grešku i otvoriti prostor ljudske krhkosti. Žice, softver, cipele sa visokim potpeticama i brada. Tela se naprežu pod igrom svetlosti i zvuka, političkim govorima, mobilnim telefonima i pop ikonama. Uoči apokalipse, “Duga igra” istovremeno odaje počast i kritikuje generaciju novog milenijuma – objašnjavaju autori.

“Olga” je nastala krajem 2017. godine u Tuluzu, nakon završne godine u cirkuskom umetničkom centru “Lido”. Individualno radeći na vlastitim kreacijama, Katalina istražuje trapez u službi dekonstrukcije pola, a Alehandro žongliranje i muziku, uz proučavanje zvuka. “Duga igra” spaja ova dva univerzuma koja se međusobno prepliću.

Drugi komad koji će biti izveden je “Između mene i teškog mesta” Huga Bergmana iz Švedske, a naslov projekta potiče od engleske izreke “između kamena i teškog mesta” koja opisuje stanje nedoumice, teškog izbora. Takođe opisuje i “teško mesto” kao komplikovanu situaciju. Ova predstava odaje počast prirodi u njenom primitivnom obliku. Hugo Bergman nas vodi kroz sirov, hladan i bezvremenski svet, istražujući “senzaciju prirode” kao i osećaj samoće, bespomoćnosti i ogoljenosti koje donosi. Svojim umetničkim rečnikom, inspirisan jednostvanim i malim stvarima, Hugo Bergman na sceni deli svoje viđenje savremenog cirkusa.

Bergman je samouki cirkuski umetnik koji je 2018. u sklopu programa “Umetnički razvoj” nekoliko meseci proveo u DOCH-u (Škola za ples i cirkus) u Stokholmu gde je i započeo rad na ovoj predstavi. Premijerno izvođenje očekujemo tokom leta 2021.

Predstave su podržane od strane Circusnext platforme razvoja i promocije savremenog cirkusa u Evropi, Ministarstva kulture i Francuskog instituta u Srbiji.

Pročitajte još

Circusnext platforma je osmišljena kao platforma evropskih kulturnih organizacija iz područja savremene cirkuske umetnosti sa ciljem prepoznavanja perspektivnih i inovativnih cirkuskih autora, pružanja finansijske, rezidencijalne, mentorske i administrativne podrške u produkciji predstava, povećanja vidljivosti mladih umetničkih trupa i pojedinaca i osiguravanje dalje budućnosti u radu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike