Smrt umetnosti, živela umetnost: Počinje Bijenale u Pančevu

31.10.2020

14:30 >> 11:14

0

Na svečanom otvaranju će biti izvedeni performansi u dva različita prostora

Smrt umetnosti, živela umetnost: Počinje Bijenale u Pančevu
Copyright Promo / KCP

Devetnaesto izdanje manifestacije Bijenale umetnosti, pod nazivom „Smrt umetnosti, živela umetnost!“ otvara se 31. oktobra, a trajaće do 27. novembra u više izlagačkih prostora u Pančevu, u organizaciji Kulturnog centra ovog grada.

Ivana Markez Filipović, urednica vizuelnog programa je istakla da je Bijenale umetnosti najstarija međunarodna umetnička manifestacija u Pančevu, kao i da je imala zadovoljstvo da odabere mešovit autorski tim, koji čine dva umetnika i dva istoričara umetnosti.

Članica tima, Ivana Bašičević Antić, je o sloganu „Smrt umetnosti, živela umetnost“ rekla da naslov govori o dugogodišnjoj profesionalnoj potrebi da tragaju za pravim vrednostima u umetnosti.

– Aktivnost umetnika koje smo izabrali, koja je njih dovodila do ozbiljnih pritisaka sredine, govorila je o tome da su oni i dalje u tu umetnost verovali. Ideja „živela umetnost“ je bila vodilja čitavih njihovih profesionalnih karijera. Pokušali smo da se okrenemo istorijskim momentima koji su izuzetno bitni u današnje doba, u kome se često pokušava brisati prošlost u svim aspektima – pa i u savremenoj umetničkoj praksi. Toj prošlosti smo se okrenuli da vidimo gde su načinjeni radikalni iskoraci, kako su oni načinjeni, i koju su osnovu dali za određene pojave u savremenoj umetnosti – kazala je Antićeva.

Promo / KCP

Sanja Latinović, članica autorskog tima, je naročito izdvojila originalne Zenitove časopise, koji će biti prikazani na Bijenalu.

– Pored originalnog časopisa, biće prikazani i neki radovi koje smo pozajmili iz Narodnog muzeja. Ljubomir Micić je imao sluha da prepozna progresivnost tih radova i da ih prikazuje kroz te časopise – kaže ona.

Devetnaesto Bijenale umetnosti u Pančevu, biće svečano otvoreno 31. oktobra u 18 časova u Narodnom muzeju u Pančevu. Četvoro umetnika će, tom prilikom, izvesti svoje performanse u dva različita prostora – Slavko Bogdanović, Slobodan Era Milivojević, Dragan Vojvodić i Katarina Jovanović Alfa.

Stevan Vuković, član autorskog tima se osvrnuo na ovogodišnji odabir performansa:

– Mi smo rešili da pozovemo umetnike da, umesto naše priče na otvaranju, izvedu konkretne radove. Imamo različite generacije umetnika, a kod svih izvođenja je telesnost bitna. Mislim da će ovaj živi deo jako dobro dopuniti to što u dokumentarnom delu teško možemo dokučiti kako je ova umetnost izgledala.

Pred sam kraj Bijenala, deo programa će biti održan u Gete institutu u Beogradu. U ovom prostoru će 26. novembra biti organizovan okrugli sto i predstavljen festivalski katalog, kao i autori i tekstopisci koji su učestvovali u stvaranju i predstavljanju modela mišljenja u umetnosti, poznatog pod nazivom „Druga linija“.

Promo / KCP

Selman Trtovac, član autorskog tima je, povodom ovog događaja, rekao da je Gete institut imao veliki interes da učestvuje u Bijenalu, jer kao autorski tim ne vide ovu manifestaciju kao završenu formu, već upravo kao platformu za dalji rad i razvoj mišljenja koji bi se protezao i naredne dve godine.

– Pre svega jer je 2021. stoti jubilej godine kada je rođen Jozef Bojs, koji će biti predstavljen u radu Zorana Popovića, kao i godine rođenja Dimitrija Bašičevića Mangelosa, što je zanimljiva koincidencija – kaže Trtovac.

U okviru ovogodišnjeg programa radove će izložiti 20 umetnika iz Srbije i Hrvatske.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike