Slika u pokretu: Počinje festival snimateljskih ostvarenja

18.11.2020

06:02 >> 13:08

0

Zbog novonastale situacije izmenjeni su termini projekcija filmova, te će biti prikazani u 17 i 19 sati

Slika u pokretu: Počinje festival snimateljskih ostvarenja
Copyright Promo / SAS

Peti festival snimateljskih osvarenja “Slika u pokretu” počinje danas i trajaće do 21. novembra u Muzeju jugoslovenske kinoteke i u Kulturnom centru Novog Sada.

Zbog novonastale situacije izmenjeni su termini projekcija filmova, te će biti prikazani u 17 i 19 sati. Ulaz na sve projekcije je besplatan, sa maksimalnim brojem od 30 posetilaca u sali, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Festival će moći da se prati i online na portalu cinesseum.com.

Nastao u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (S.A.S.), sa idejom da se predstavi rad direktora fotografije na filmu, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, uz podršku Jugoslovenske kinoteke i Filmskog centra Srbije. Direktor festivala je Predrag Bambić, direktor fotografije i predsednik S.A.S-a.

U takmičarskom delu programa biće prikazano osam igranih filmova iz prošlogodišnje i ovogodišnje produkcije koje je selektor festivala, Miodrag Miša Milošević, pažljivo odabrao vodeći se vizuelnim dostugnućima direktora fotografije koji su uspeli da tokom čitavog filma postignu vizuelno jedinsvo slike.

Promo / SAS

Prvog dana festivala gledaoci će moći da vide igrane filmove “Asimetrija” rediteljke Maše Nešković i direktora fotografije Đorđa Arambašića i “Ekipa” Marka Sopića i direktora fotografije Dimitrija Jokovića Džime.

Drugog dana festivala biće prikazani filmovi “Ime naroda” reditelja Darka Bajića i direktora fotografije Zorana Jovanovića Žafra i “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića na kojem je direktor fotografije bio Stefan Milosavljević.

Ime naroda Promo/MCF

U petak 20. novembra na program su ostvarenja “Otac” reditelja Srdana Golubovića i direktora fotografije Aleksandra Ilića i “Proleće na poslednjem jezeru” reditelja Filipa Čolovića i direktora fotografije Gojka Despotovića.

Poslednjeg dana festivala na programu su filmovi “Sutra je još uvek juli” Dejana Vlaisavljevića Nikta u kojem se kao direktor fotografije potpusuje Predrag Bambić i “Vojna akademija 5”, reditelja Dejana Zečevića na kojem su radili direktori fotografije Zoran Petrović i Nebojša Bašić.

Biće dodeljene dve nagrade: Nagrada za inovativnost u vizue-lnom pristupu filmskoj fotografiji i Nagrada za najbolji snimateljski rad, koje će dodeliti ovogodišnji tročlani žiri u sastavu: Jacek Laskus, filmski snimatelj iz Poljske, poznat po radu sa rediteljima kao što su Robert Altman, Majkl Presmen, Donald Petri i kao jedan od snimatelja dokumentar-nog filma “Colors Straight Up”, koji je nominovan za Oskara 1998. godine, snimatelj Dušan Joksimović nagrađen za rad na filmovima “Rane”, “Sveti Georgije ubija aždaju”, “Top je bio vreo”, “Falsfikator”, “Dnevnik mašino-vođe”, “Kralj Petar Prvi” i drugi i snimatelj Mario Sablić, četiri puta nagrađen godišnjom nagradom Hrvatskog udruženja filmskih snimatelja, koji potpusuje fotografiju u 12 igranih filmova i 18 televizijskih serija.

Promo / S.A.S

Posle pet održanih izdanja, festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” se od sledeće godine seli u Novi Sad.

 

Pročitajte još: Digitalni novembar: Iz muzejskih dvorana u virtuelni svet

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike