"Prostor za disanje": Mistični radovi Marka Velka u galeriji "Novembar"

01.05.2021

07:46 >> 10:15

0

Na izložbi publika ima priliku da vidi raznovrsne teme kojima se umetnik aktivno bavi, od referenci na istoriju i mitologiju, preko stvarnih i fiktivnih likova

"Prostor za disanje": Mistični radovi Marka Velka u galeriji "Novembar"
Copyright Promo / Galerija Novembar

Samostalna izložba Marka Velka pod nazivom “Prostor za disanje” otvorena je u galeriji “Novembar”, uz veliko interesovanje publike za dela pariskog umetnika jugoslovenskog porekla i sa svim propisanim merama bezbednosti, i trajaće do 6. juna.

Renomirani umetnik u Beogradu predstavlja crteže ugljem nastale u periodu od 2015. godine do danas. Na specijalnoj selekciji radova publika ima priliku da vidi raznovrsne teme kojima se Velk aktivno bavi, od referenci na istoriju i mitologiju, preko stvarnih i fiktivnih likova, do simboličkih ili apstraktnih predstava i predela.

Promo / Galerija Novembar

Bez obzira na ovaj spektar, teme su obrađene stilski ujednačeno – crtež ugljem u isto vreme čini ono što posmatramo i jasnim i zamagljenim. Kombinovan sa sadržajem koji nema eksplicitan narativ, ovaj stil stvara ambiguitet u značenju. Ta mističnost u izrazu i gotovo sakralna tišina kojom odišu radovi doprinose da realizam forme bude razbijen na sitne tragove kako materije (uglja) tako i značenja. Marko Velk posmatrače ostavlja neme i zamišljene, istovremeno podstičući mir i uznemirenost, a pretvarajući galeriju iz prostora za gledanje u prostor za disanje.

Promo / Galerija Novembar

Marko Velk, sin je jednog od najpoznatijih domaćih slikara akademika Vladimira Veličkovića, rođen je u Splitu 1969. godine, a školovao se u Francuskoj. Pored života u Parizu, karijera ga je odvela 2010. godine i u Njujork, gde će raditi u Bruklinu sve do 2020. godine, kada se vraća u Francusku, gde trenutno živi i radi.

Pročitajte još

Još od 1990. godine Velk je prisutan u svetskoj umetničkoj javnosti brojnim samostalnim i grupim izložbama širom Evrope i SAD.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike