"Prljavi Jevreji": Mračna tajna čuvenog reditelja otkrivena 14 godina nakon njegove smrti

20.09.2021

09:15 >> 10:23

0

Autor: Dejan Ćirić

U posleratnoj Austriji, Antel je kabaretisti Gerhardu Broneru rekao da je stari nacista i da je ponosan na to

"Prljavi Jevreji": Mračna tajna čuvenog reditelja otkrivena 14 godina nakon njegove smrti
Copyright Franc Antel/Profimedia

Do sada nepoznata dokumenta razotkrila su nacističku prošlost i privrženost tom režimu poznatog austrijskog režisera Franca Antela. Bečki nedeljnik “Profil” objavio je detalje dokumenata pronađenih na Kings koledžu u Londonu.

Franc Antel je bio jedan od najpoznatijih austrijskih režisera, koji je snimao filmove sa najznačajnijim glumcima Austrije, kao što su Oskar Verner, Hans Mozer i Udo Jirgens.

Antel je, kako pokazuju dokumenta do kojih je u svom istraživanju došla istoričarka Hanja Demon, bio član NSDAP grupe Beč od juna 1933. godine, prenosi “Blic”.

Franc Antel/Profimedia

Naime, on je, u nameri da podstakne svoju filmsku karijeru, podneo zahtev za azil u Nemačkoj, tvrdeći da je politički progonjen u Austriji. U upitniku nemačkih vlasti Antel je naveo da je, kao šef “nacističke filmske ćelije”, pokušao da zapošljava partijske drugove.

U jednom filmskom časopisu Antel je komentarisao “anšlus” Austrije kao “najlepši trenutak” i naveo da je taj događaj slavio dva dana. Takođe, u dokumentu do kojeg je došla istoričarka, Antel je rekao da se Jevreja na filmu treba pripaziti.

U posleratnoj Austriji, Antel je kabaretisti Gerhardu Broneru rekao da je stari nacista i da je ponosan na to, te je koristio i izraz “prljavi Jevreji”.

Pročitajte još

Istoričarka Demon kaže da je Antel u svim sistemima pokušavao da za sebe izvuče najbolje i da je u tome uspevao. Ukazala je da Antel nije jedini takav slučaj i da treba razotkriti još mnogo takvih “neispričanih” priča.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike