Preminuo reditelj i pisac Vladimir Lale Andrić

17.02.2021

14:33

0

Autor: Dejan Ćirić

Bio je poznat po režiji prve verzije filma “Šešir profesora Koste Vujića” prema romanu Milovana Vitezovića, sa Pavlom Vuisićem u glavnoj ulozi

Wikimedia/Vladdimirnikolic

Srpski pisac, reditelj i dramaturg Vladimir Lale Andrić preminuo je u utorak u Beogradu, u 76. godini, objavio je RTS.

Vladimir Andrić je bio dugogodišnji urednik Redakcije Dečjeg i školskog programa Radio-televizije Beograd, a poznat je bio po režiji prve verzije filma “Šešir profesora Koste Vujića” prema romanu Milovana Vitezovića, sa Pavlom Vuisićem u glavnoj ulozi.

Autor je televizijskih serijala za decu i mlade “Laku noć, deco”, “Pustolov”, “Biografije“, „Junak našeg detinjstva“, „Dom u kojem živim“, „Pesnici svog zanata“, „Daj mi krila jedan krug“, šest pozorišnih drama, dvadesetak radio-drama i više filmskih scenarija.

Andrić je rođen 1944. u Obrenovcu, završio je gimnaziju u Valjevu, a diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, današnji FDU u Beogradu. Od 1968. bio je urednik u Redakciji dečjeg programa, kasnije i odgovorni urednik Redakcije, do penzionisanja 2009. godine.

Reditelj je raznih televizijskih igranih filmova, drame su mu izvedene na radiju i igrane u pozorištima, a objavio je više knjiga poezije i proze. Dobitnik je velikog broja nagrada.

Sahrana će se obaviti u užem krugu porodice.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti