Prajd pozorišni festival: Manipulacije kao tematski okvir

11.09.2021

08:48

0

Pitanja solidarnosti, razumevanja i izgradnje drugačijih narativa za budućnost ključni su elementi našeg programa i, naravno, ljubav je zakon, kaže pozori?

Prajd pozorišni festival: Manipulacije kao tematski okvir
Dušan Kaličanin i Zoran Pajić, Predstava "Strah od leptira" - Copyright Promo / Nemanja Miščević

Treće izdanje Prajd pozorišnog festivala biće održano od 12. do 17. septembra, u okviru ovogodišnje Nedelje ponosa, a u organizaciji Hartefakt fonda.

Kako je najavljeno, tematski okvir ovogodišnjeg festivala su manipulacije koje se nadovezuju na “zabrinjavajuće politički desne diskurse širom Evrope, na strah od nasilja i regresije usled sve veće netrpeljivosti, mržnje i otvorenog nasilja prema pripadnicima LGBTQ+ zajednice u različitim zemljama”.

– Velika je radost u vreme pandemije kroz pozorište preispitivati pitanja manipulacije. Ove godine naši međunarodni gosti donose veoma zanimljive umetničke forme koje preispituju postojeće okvire, ne samo u pozorištu već i u čitavom društvu. Pitanja solidarnosti, razumevanja i izgradnje drugačijih narativa za budućnost ključni su elementi našeg programa i, naravno, ljubav je zakon – izjavio je pozorišni reditelj i kurator programa festivala Andrej Nosov.

Predstava koja će otvoriti ovogodišnji festival na sceni Raša Plaović u Narodnom pozorištu u Beogradu je “An Ongoing Song” poljskog autora Šimona Adamčeka, a bavi se pitanjima HIV-a iz jedne vrlo intimne pozicije i susretom, suočavanjem i prihvatanjem promenjenog zdravstvenog statusa.

Narodno pozorište /24sedam/ Goran Sivački

Ovaj komad će pratiti i susret autorskog tima sa publikom, koji će se održati 13. septembra u Kulturnom centru “Grad” u saradnji sa organizacijom “Potent”.

Predstava “Strah od leptira” rediteljke Isidore Goncić održaće se 13. septembra na sceni UK “Vuk” – reč je o duo drami koja preispituje granice slobode, ko ih uspostavlja i koju cenu moramo platiti ukoliko ih pređemo, kao i to da li smo zapravo i u kojoj meri istinski slobodni.

Dušan Kaličanin i Zoran Pajić, Predstava “Strah od leptira” / Promo / Teatar Vuk

Treći festivalski dan posvećen je komadu “Pazi na prazninu” hrvatskog reditelja Romana Nikolića, koji preispituje olake izbore koje pravimo prilikom definisanja Drugog i drugačijeg – kroz situaciju stanice na kojoj se susreću, protagonisti predstave povezuju dreg performans, tragičke junake i “moralna” prokazivanja koja dolaze iz dokumentarnog materijala.

Fasbinderove “Kišne kapi na vrelom kamenju” reditelja Juga Ðorđevića biće izvedene 15. septembra na Maloj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, a bave se “zloupotrebom pozicija moći iz različitih perspektiva, ne libeći se da istu situaciju pogledaju iz ugla predatora i žrtve”.

Ekipa predstave “Kišne kapi na vrelom kamenju” / ATAImages / Antonio Ahel

Pored toga, brazilska umetnica Karolina Bjanki će 16. septembra u Galeriji “Endžio” otvoriti novi festivalski pravac umetničkog studija i uvesti publiku u proces kreiranja, istraživanja i stvaranja izvedbenih umetničkih formi, pritom postavljajući važno pitanje uloge i ranjive pozicije žena u izvođačkim praksama.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike