Počeli su "Dani igre": Plesni spektakl na velikom platnu

19.02.2021

09:29 >> 11:12

0

Direktorka i selektorka Aja Jung istakla je da se filmovi na ovoj reviji prikazuju kao uvertira za ono što sledi, a to je novo, 18. izdanje Beogradskog festiva

Počeli su "Dani igre": Plesni spektakl na velikom platnu
Copyright Promo / BFI

Osma revija “Dani igre na filmu”, sa igranim i dokumentarnim ostvarenjima iz sveta umetničke igre, sinoć je otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci u saradnji s Beogradskim festivalom igre (BFI) i trajeće do nedelje, 21. februara.

Direktorka i selektorka tog pozorišnog festivala Aja Jung istakla je da se filmovi na ovoj reviji prikazuju kao uvertira za ono što sledi, a to je novo, 18. izdanje BFI, i da ta tradicija uspešno traje već osam godina.

– Pokazalo se da je to jedno lepo zagrevanje za našu manifestaciju. Nismo hteli da odustanemo ni ove godine, iako je za filmsku umetnost prethodna sezona bila izuzetno teška, kao i za sve umetnosti. Rekla bih da je za film bila sušna godina, nije bilo dokumentarnih, ni igranih ostvarenja iz sfere umetničke igre, tako da smo priredili nešto starije naslove za publiku – objasnila je Jungova.

Podsetila je da je svake godine Redakcija kulturnog programa Radio televizije Srbije snimala predstave sa BFI, barem tri ili četiri, uglavnom na sceni Sava centra, tako da su sačuvali od zaborava velike projekte svetskih trupa koje su činile ovaj međunarodni festival igre velikim i važnim u svetu.

Promo/Beogradski festival igre

– Podelićemo sa vama te velike naslove u ova četiri dana i radove velikih koreografa. Holandski teatar igre otvara reviju, to je trupa koja je čak šest puta gostovala u Beogradu i to uvek na sceni Sava centra, i moram reći da ovaj teatar nazivaju ”Roling Stonsima u svetu umetničke igre”, što oni zaista i jesu – istakla je osnivačica BFI.

Jung je najavila da očekuje ovu trupu ponovo u Beogradu, po sedmi put na 19. izdanju BFI, tokom 2022. godine.

Ovom prilikom potvrdila je početak 18. BFI zvanično 20. marta sa naslovom “Transverzalna orijentacija” kompanije koreografa Dimitrisa Papajoanua iz Atine, u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu.

Prethodnica festivala biće 6. i 7. marta na sceni SNP odnosno JDP sa kolažnim spektaklom – Prvaci i solisti Njujork siti baleta, SAD, Veče zvezda: Džorž Balanšin, Džerom Robins, Kristofer Vildon, Johan Koborg.

Promo / BFI

Dodatno izvođenje ove predstave biće van Srbije, u Mađarskoj 11. marta, u Nacionalnom teatru igre u Budimpešti.

Kompanija Akrama Kana iz Londona sa komadom “Nadmudrivanje đavola” zatvoriće BFI 1. oktobra u SNP, na šta je Jung samo rekla – “izgleda da Beograd, nažalost, više nema scene koje bi mogao da ponudi za gostovanja ozbiljnih i velikih trupa iz sveta”.

Sada je to SNP u Novom Sadu, dok se veliki prostori poput Sava centra ponovo ne aktiviraju.

Holandski teatar igre iz Haga predstavio je ove večeri na velikom platnu atraktivan plesni komad “NDT” u koreografiji dvojice plesnih umetnika – Jiržija Kilijana Ohada Naharina, a sa tim projektom su gostovali na 4. izdanju BFI 2007. godine.

Promo / BFI

Kasnije je prikazan i “Yeh Ballet” u koreografiji Sonija Taraporevale.

Subota je rezervisana za snimak kultne predstave koja nije sa BFI – “Prokleta avlija” Ive Andrića, u režiji Nebojše Bradića, koji je osnovao festival zajedno sa Ajom Jung. Takođe, gledaoci taj dan mogu pratiti i Balet Maribor Edvarda Kluga, a onda sledi stari film “Životna prekretnica” (1977) Herberta Rosa, sa Širli Meklejn i En Benkroft.

Poslednjeg dana u nedelju na repertoaru su još tri ostvarenja inspirisana igrom ili je ples težište i osnova – “Priča jedne balerine” (2015) dokumentarac Nelsona Džordža, kao i snimak plesne predstave “Kid Pivot” Kristala Pajta.

Pročitajte još

Za sam kraj osme revije “Dani igre na filmu” ostavljen je veliki bioskopski hit “Flešdens” (1983) Ejdrijena Lajna, koji je proslavio glumicu Dženifer Bils i njenog filmskog partnera Majkla Nurija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike