„Pobunjene čitateljke“ i Rumena Bužarovska: Preporuke jedne od najpopularnijih književnica regiona

19.05.2021

13:50

0

Autor: Dejan Ćirić

Autorka sutra otvara treću sezonu emisije o književnosti Inside Out

„Pobunjene čitateljke“ i Rumena Bužarovska: Preporuke jedne od najpopularnijih književnica regiona
Copyright Printscreen/Youtube

Makedonska spisateljica Rumena Bužarovska, jedna od najpopularnijih autorki u regionu, otvoriće u četvrtak, 20. maja, treću sezonu onlajn književne emisije „Inside Out“, koja se bavi makedonskom feminističkom i kvir književnošću, najavili su organizatori.

Bužarovska će u razgovoru s Marijom Božić iz „Pobunjenih čitateljki“ detaljno analizirati kreativni proces pisanja i prevođenja kroz analizu različitih verzija prevoda priče „Vaza“ iz svoje zbirke „Nikuda ne idem“.

Printscreen/Youtube

Pored toga, biće reči i o temama poput navigacije čitalačkih potreba u kriznim vremenima, uredničkom radu na književnoj sceni u regionu, kao i snalaženju ovdašnjih spisateljica na stranom tržištu. Bužarovska je ovu emisiju iskoristila i kao priliku da sa svojom publikom podeli svoje književne preporuke, kao i šta je to zanimljivo pročitala u poslednje vreme.

– Baš sam prevela u toku korone knjigu „Teško je naći dobrog čoveka“. To je zbirka priča koju je napisala Flaneri O’ Konor, inače moja omiljena spisateljica. Ako već pričamo o tome koje su me knjige inspirisale, to je definitivno ovo njeno delo.

Takođe, spisateljica navodi i druge književnike koji su je inspirisali, poput Alis Manro, Rejmonda Karvera, Ernesta Hemingveja i DŽ. D. Selindžera, a pročitala je i dela autorki poput Džoan Didion, Rebeke Solnit i Debore Levi, pridodavši da joj se posebno dopala biografija Meri Šeli, koju je napisala britanska autorka Fiona Sampson.

Printscreen/Youtube

Što se književnosti s naših prostora tiče, autorka otkriva da je nedavno na poklon dobila roman „Porijeklo“ bosansko-nemačkog pisca Saše Stanišića, kao i da se ponovo okrenula dramama Gorana Stefanovskog.

Emisija „Inside Out“ se emituje od novembra 2020. godine i deo je projekta Regional Network for Cultural Diversity (READ), a aktuelna sezona podržana je od strane Evropske unije.

Pročitajte još

Premijera sezone biće prikazana na Jutjub kanalu „Pobunjenih čitateljki“ 20. maja. Ostatak će biti emitovan u junu, kao i od oktobra, s fokusom na rad makedonskih književnica, prevoditeljki, kritičarki i aktivistkinja koje se bave feminizmom i kvir temama, s posebnim akcentom na mlađe generacije koje tek počinju da se bave književnošću.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike