Ovacije za predstavu "Zelena čoja Montenegra": Utisci glumaca i reditelja Nikite Milivojevića nakon premijere (FOTO)

11.08.2021

16:28 >> 17:04

0

Mogu vam reći da sam prvi put duboko zakopao u neka razmišljanja, emocije i odgovornosti koje čovek treba da ima prema čovečanstvu, kazao je Andrija Kuzman

Ovacije za predstavu "Zelena čoja Montenegra": Utisci glumaca i reditelja Nikite Milivojevića nakon premijere (FOTO)
Copyright "Zelena čoja Montenegra" / Promo / Gad teatar

“Zelena čoja Montenegra”, prema motivima romana Mome Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, sa rediteljskim potpisom Nikite Milivojevića, premijerno izvedena sinoć u amfiteatru manastira Sv. Trojice u Stanjevićima, doživela je višeminutne ovacije i snažan aplauz čime je dokazala da je ne samo centralni događaj XXXV festivala Grad teatar već i da je ova koprodukcija zaista put kojim Grad teatar zauvek treba da ide.

Ova premijera je, nakon dvadeset godina, u Grad teatar vratila i Nikitu Milivojevića čije se ime vezuje za festival i kultne predstave poput “Karoline Nojber”, “Banović Strahinje” i “Ivanova”.

“Zelena čoja Montenegra” / Promo / Gad teatar

Reditelj se uvek dobro oseća kada vidi da nije bilo grešaka i nepredviđenih okolnosti, što je strah koji je imao i reditelj Nikita Milivojević uoči sinoćnje izvedbe predstave, ali je strah zamenila radost.

– Glumci su igrali u jako dobroj formi, publika je lepo reagovala onako kako bih ja i poželeo da reaguje. Nakon cele jedne dugačke avanture koju smo prekidali pa nastavljali i menjali glumce, ovo je sada posebna radost što smo stigli do premijere. Posebno mi je bilo zanimljivo i provokativno kako će publika da reaguje na svom, domaćem terenu i gotovo sam siguran da će slično biti i na premijeri u Beogradu – kazao je Milivojević i dodao da su mu uvek bile zanimljive priče koje mešaju vreme i prostor:

– Niste sasvim sigurni gde prestaje fikcija, a počinje realan istorijski događaj. Na toj granici se uvek otvara prostor reditelju za maštu, zato je meni roman “Zelena čoja Montenegra” oduvek bio fantastičan, zbog svih tih zanimljivih mešanja vremena i neverovatnih likova. Trudio sam se da zadržim taj duh iz romana i prenesem u predstavu – kazao je Milivojević, koji osim režije potpisuje adaptaciju teksta i scenografiju.

Nikita Milivojević / Promo / Grad Teatar

Predstava “Zelena čoja Montenegra” je koprodukcija JU Grad teatar, Gradskog pozorišta iz Podgorice i Beogradskog dramskog pozorišta. Direktorka JU Grad teatar Milena Lubarda Marojević je jako zadovoljna što je ovaj projekat doveden do kraja.

– Ovo je pravi prostor da se ispriča priča o članovima dinastije Petrović Njegoš, a ispostavilo se da je i fenomenalan pozorišni prostor, a ne samo duhovni. Videli ste po reakcijama publike da je pročitala predstavu baš onako kako treba, kao priču o jednom velikom prijateljstvu. Jako sam uzbuđena i srećna što smo imali ovu premijeru – istakla je Lubarda Marojević.

Crnogorski glumac Miloš Pejović, koga smo videli u ulozi kneza Nikole Petrovića, je kazao da je tokom rada na predstavi dosta istraživao lik.

“Zelena čoja Montenegra” / Promo / Gad teatar

– Tekst nas je podržavao, a i istraživali smo Nikolu i shvatili da je on imao dosta komičnih momenata te da je bio prilično duhovit čovek. Osim toga, nismo se mnogo opterećivali istorijskim kontekstom, faktografijom. Gradili smo ga zajedno reditelj i ja, na kraju su se spojila ta dva koloseka, jedan istorijski i ovaj drugi koji je naš – tako smo dobili kneza, a kasnije i kralja Nikolu.

Za glumicu Maju Stojanović, koja je tumačila lik kneginje Milene, ovo je već treća premijera u kojoj igra na Gradu teatru.

– Jako smo zadvoljni i srećni. Negde smo i naslućivali da će publika da bude ovako zadovoljna. Moj lik se ne pojavljuje u romanu tako da sam ja imala potpunu slobodu da se igram. Inače je rediteljev koncept bio da igramo igrice, od pikada do karata, videli ste neke. A ja sam smislila tu igru toplo-hladno koja je profunkcionisala između Miloša Pejovića i mene i baš volimo svi tu scenu – izjavila je Stojanović.

Emir Ćatović je igrao naratora i vojvodu Vukašina, a sa oba lika je pokupio sve simpatije i osmehe publike.

Konferencija za medije “Zelena čoja Montenegra” / Promo / Grad teatar

– Jedva smo čekali da dođe publika jer je takav tip predstave. S obzirom da igram naratora ja sve vreme imam taj specifičan odnos s publikom u kom ih vodim kroz priču. Uloga nađe put do glumca, a na moje veliko zadovoljstvo dobio sam ulogu naratora i vojvode Vukašina. Uvek je zanimljivo prelaziti iz jednog lika u drugi, što je komplikovano, ali kada osvojite taj materijal uvek je zanimljivo za igru. Dosta toga je izlazilo i iz naših improvizacija, mnoge scene su tako nastale – kazao je Ćatović.

Osman-pašu Sarhoša smo videli na jedan nesvakidašnje emotivan način, a njegov lik je dočarao glumac Andrija Kuzmanović.

Andrija Kuzmanović / 24sedam/ Katarina Mihajlović

– Mislim da smo taj lik olako shvatili i mi u čitanju i negde kroz istoriju, da je on bio čovek koji je voleo kocku, alkohol, žene, dolazi iz Turske, sve mu ide na ruku, pritom je paša. Ja sam se Nikitom dogovorio da ne igramo prvoloptaški, bez obzira što sam ja stalno sa nekim tompusom i pićem u ruci. Ipak je to čovek koji je upravo izgubio rat i mislim da odgovara za mnogo duša. Koliko god on uživa u životu jer ne može bez poroka, jednostavno je svestan i svakoga dana se budi sa velikim teretom. Mogu vam reći da sam prvi put duboko zakopao u neka razmišljanja, emocije i odgovornosti koje čovek treba da ima prema čovečanstvu – izjavio je Kuzmanović.

Pročitajte još

Za svoje uloge ovacijama su ispraćeni i Dejan Đonović (Skender), Simo Trebješanin (serdar Filip), Jelena Simić (Mejdžori Evans), Branimir Brstina (Hansen), Marko Živić (Varočelo, Tahir-beg), Milorad Damjanović (Tomel), Ivan Zablaćanski (Sergejev) i Stefan Radonjić (Belimarković). Aplauzi su svakako pripali i kostimografu Jeleni Stokuća, kompozitoru Aleksandru Srebriću, Amaliji Benet za scenski pokret i Srđanu Jovanoviću za dizajn svetla.

Predstava je na programu i 11, 12. i 13. avgusta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike