Oštrica nemilosrdne kritike savremenog sveta Žozea Saramaga: "Beležnice" prvi put na srpskom jeziku

29.07.2021

07:38 >> 07:40

0

U piščevim mudrim zapisima naći će se i pravi mali eseji o značajnim stvaraocima XX veka: Kafki, Čaplinu, Borhesu, Pesoi, Markesu, Almodovaru...

Oštrica nemilosrdne kritike savremenog sveta Žozea Saramaga: "Beležnice" prvi put na srpskom jeziku
Copyright Žoze Saramago / Profimedia

Laguninoj kolekciji izabranih dela Žozea Saramaga pridružiće se “Beležnice” kao 22. naslov znamenitog portugalskog nobelovca, a koje predstavljaju sabrane blogove iz poslednje dve godine njegovog života.

Saramago je tokom 2008. i 2009. godine pisao na najraznovrsnije teme: o aktuelnim političkim prilikama u svetu, o delovanju crkve, o migrantskoj krizi, o pesnicima i bankarima, o evropskoj levici i Gvantanamu, o starima i mladima, o čitanju i sećanju, dogmama i utopijama.

Beležnice, Žoze Saramago / Promo / Laguna

– Oštricu njegove nemilosrdne kritike savremenog sveta osetiće i brojni svetski lideri, od Berluskonija i Klintona do Netanijahua, Sarkozija i rimskog pape, ali će se u njegovim mudrim zapisima naći i pravi mali eseji o značajnim stvaraocima XX veka: Kafki, Čaplinu, Borhesu, Pesoi, Markesu, Almodovaru – ističe urednik Dejan Mihailović.

Pedro Almodovar / Profimedia

Trajnu vrednost ovih Saramagovih lucidnih “uzgrednih” zapažanja uočiće Umberto Eko u predgovoru za portugalsko izdanje “Bloger zvani Saramago”:

– Iskustvo me uči da trenutna razdraženost, satirična pouka, kritička žaoka na brzinu napisana mogu poslužiti kao građa za razmišljanje iz koje može da proiziđe esej ili neko obimnije delo. Svakodnevno pisanje podstiče nadahnuće za veća pregnuća, a ne obrnuto. Rekao bih da u ovim kratkim zapisima Saramago nastavlja da proživljava i tumači svet onako naopak kakav jeste, da bi ga posle toga ponovo sagledao s mirnijeg rastojanja, s moralnog i poetskog stanovišta.

Umberto Eko / Profimedia

Duhovito, mudro, beskompromisno, Saramago u poslednjoj godini svog života, kao u kakvoj književnoj oporuci, uvek stajući na stranu zlostavljanih i obespravljenih, sabira svoje opomene svetu koji nas okružuje i zatrpava apsurdima, a daruje retkim radostima.

– Jednom reči, pred nama je svojevrsna lepeza Saramagovih tema i preokupacija iz njegovih romana i priča s kojima je naš čitalac imao prilike da se upozna – zaključuje Mihailović.

Pročitajte još

“Beležnice” u prevodu Jasmine Nešković i Jovana Tatića možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike