Originalna dela Miće Popovića na izložbi u Mladenovcu

29.09.2020

14:57 >> 16:08

0

Posetioci do 10. oktobra mogu da vide 37 izloženih dela našeg poznatog slikara - sedamnaest slika, dva crteža, i osamnaest grafika iz Stalne postavke

Originalna dela Miće Popovića na izložbi u Mladenovcu
Copyright Promo / Branko Miloradović

Izložba originalnih dela jednog od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka Miodraga Miće Popovića otvorena je do 10. oktobra u galeriji “Foaje” Centra za kulturu i turizam Mladenovac u saradnji sa Centrom za kulturu “Vuk Karadžić” Loznica.

Izložene slike i crteži, odabrani iz Legata u Loznici, predstavljaju retrospektivu njegovog likovnog stvaralaštva, a posetioci mogu da vide 37 izloženih dela našeg poznatog slikara (sedamnaest slika, dva crteža, i osamnaest grafika) iz Stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović.

Promo / Branko Miloradović

Akademik Miodrag Mića Popović rođen je 12. juna 1923. godine u Loznici, a preminuo 22. decembra 1996. godine u Beogradu.

Na Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu upisao se 1946. u klasu profesora Ivana Tabakovića. Tada je živeo u Siminoj 9a koje postaje stecište mnogih, kasnije veoma poznatih i uticajnih političara, intelektualaca i umetnika. Zajedno sa Batom Mihailovićem, Petrom Omčikusom, Miletom Andrejevićem, Ljubinkom Jovanović, Kosarom Boškan i Verom Božičković, napušta Akademiju i odlazi u Zadar, gde je 1947. formirana čuvena „Zadarska grupa“, prva umetnička komuna u posleratnoj Jugoslaviji. Po povratku u Beograd, zbog samovolje i nediscipline svi su bili izbačeni iz Akademije. Kasnije im je dozvoljeno da nastave studije slikarstva, sem Mići Popoviću, sa obrazloženjem da je „svršen slikar pa mu Akademije više nije potrebna“. Popović je nastavio da uči sam, uz pomoć profesora Ivana Tabakovića.

Promo / Branko Miloradović

Počeo je da slika 1938. godine družeći se sa slikarem Svetolikom Lukićem. Do rata je bio redovni posetilac Muzeja kneza Pavla i Umetničkog paviljona na Kalemegdanu. Od 1940. godine izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Prvu samostalnu izložbu održao je u Beogradu 1950. godine. Popović je prošao kroz nekoliko slikarskih faza od kojih su najpoznatije „enformel“ (francuski: informel, bez forme) u periodu 1959—1969. i „slikarstvo prizora“ od 1969. do 1979. godine.

Promo / Branko Miloradović

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike