Onlajn tribina "Handke u Srbiji": Pisac koji uvek zna da ustalasa duhove

03.10.2020

14:04 >> 09:05

0

U razgovoru u Atrijumu Narodne biblioteke će učestvovati književnik Muharem Bazdulj, novinar i publicista Nebojša Grujičić, publicista i književni teoret

Onlajn tribina "Handke u Srbiji": Pisac koji uvek zna da ustalasa duhove
Copyright Profimedia

Narodna biblioteka i Udruženje književnih prevodilaca Srbije organizuju 8. oktobra u 19 časova uživo onlajn tribinu “Handke u Srbiji” koja će se održati u Atrijumu Narodne biblioteke, a zbog aktuelne situacije, svi zainteresovani moći će da je prate uživo na zvaničnoj Fejsbuk i Instagram stranici.

U razgovoru će učestvovati književnik Muharem Bazdulj, novinar i publicista Nebojša Grujičić, publicista i književni teoretičar Milena Đorđijević, a moderator će biti Vladimir D. Janković, književni prevodilac.

Antonio Ahel/ATAImages

– Trenutak kad je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, i svi oni burni, očekivani i neočekivani trenuci koji su usledili na svetskoj kulturnoj i javnoj sceni, ali i kod nas – i dalje odjekuju, ili se šire poput krugova koji na površini vode ostanu kad bačeni kamen potone. Udruženje književnih prevodilaca Srbije preuzelo je na sebe zadatak da, oslanjajući se na svoje intelektualne i profesionalne resurse, pruži ključan doprinos objavljivanju Handkeovih sabranih dela u Srbiji. Pisac koji je, kako svojim književnih delima, tako i svojim javnim angažmanom, uvek umeo, a i danas ume da ustalasa duhove – ostaje u žiži ne toliko kao kontroverzna ličnost, jer njemu kontroverza nije ni bliska ni draga, već kao kontroverzan fenomen koji hteo – ne hteo izaziva sporove, diskusije, podele, ali i dragocena usaglašavanja. Jer, veliki svetski pisci imaju i to svojstvo: da svojim delovanjem podstiču u nama svima tako važnu sabornost, da se oko njih i povodom njih okupljamo i razmenjujemo mišljenja i ideje, ponekad u saglasju, ponekad i u konfrontacijama – napisali su organizatori u pozivu za tribinu.

Ovo je tek prva u nizu tribina iz serijala „Handke u Srbiji”, kao najava velikog zbornika posvećenog književnom opusu i ličnosti Petera Handkea, koji će svetlost dana ugledati ovog decembra u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike