Onlajn projekcija digitalno restaurisane verzije čuvenog domaćeg filma "Bal na vodi"

28.06.2021

08:14

0

Film je smešten u pedesete godine, kada je Jugoslavija birala između Istoka i Zapada. Četvorica momaka, glavni junaci, pripadnici su poražene buržoazije i

Onlajn projekcija digitalno restaurisane verzije čuvenog domaćeg filma "Bal na vodi"
Copyright Bal na vodi / Printscreen Youtube

Jugoslovenska kinoteka i A1 predstaviće večeras u 21 čas na Fejsbuk stranicama digitalno restaurisanu verziju ovog kultnog filma.

– Jugoslovenski “Bal na vodi” zapravo je melokomedija, nostalgična meditacija o vremenu i ljudima u toj nezaustavljivoj, nevidljivo stvarnoj struji, o zabludama koje prolaze i vrednostima koje traju – zapisaće 1986. čuveni kritičar Ranko Munitić, a pišu Novosti.

Bal na vodi / Printscreen Youtube

Film je smešten u pedesete godine, kada je Jugoslavija birala između Istoka i Zapada. Četvorica momaka, glavni junaci, pripadnici su “poražene buržoazije” i svi su zaljubljeni u lepu Ester. Na sve pokušaje njihovog udvaranja, ona odgovara čuvenom replikom: “Mi smo četverac”. Njeno srce pak ukrašće momak iz provincije, pripadnik pobedničke strane, “drugova”, Rile (Milan Štrljić). Početak “Bala na vodi” je, simbolično, kraj priče, kada se četverac i njihov ljuti protivnik gotovo četiri decenije kasnije vraćaju u Jugoslaviju, na Esterinu sahranu.

U glumačka ekipu spadaju Gala Videnović, Srđan Todorović, Dragan Bjelogrlić, Goran Radaković…

Pročitajte još

Uprkos tome što su mnogi u to vreme film doživeli kao prvu ozbiljniju kritiku komunizma, koji je “druga Rileta” I njegovo okruženje prikazao kao bahate, nevaspitane i loše momke, Munitić je tvrdio suprotno:

– “Bal na vodi” je priča o epizodistima vesti, a ne o njenim zvezdama… i zato ne može biti nikakva tendenciozna karikatura jugosocijalizma. Jer, svi junaci se, povedeni starim, neizbrisivim osećajima, opet sastaju tamo gde su nekada bili, ovde, u domovini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike