Nostalgična priča o detinjstvu: Novi spot grupe Van Gogh oslikava prolaznost života (VIDEO)

23.06.2021

17:30

0

Autor: Dejan Ćirić

„Negde sam ranije pročitao da su Đule i Srba kao klinci provodili svoje letnje raspuste na moru duž cele Barske regije i hteo sam slikom da oživim njihova sećanja na vreme provedeno na letnjim raspustima“, kaže reditelj Dejan Senić

Van Gogh Promo/Van Gogh arhiva

Svoj 35. rođendan, grupa Van Gogh obeležila je reizdanjem albuma „More bez obala“ iz 2019. godine, i za tu priliku obradovala nas je spotom za pesmu „Kakvo divno veče“, koji je ujedno i četvrti spot sa aktuelnog albuma. U režiji Dejana Senića, spot je sniman na lokacijama Barske regije, Skadarskog jezera i prostoru solane, u ambijentu netaknute prirode. Kroz priču o cikličnosti života, članovi grupe Van Gogh se slikom vraćaju na neka od mesta gde su kao deca provodili svoje letnje raspuste.

Pravljenjem suptilne paralele prikazana je veza čoveka i prirode, ali i njihova sličnost. Upravo kao i priroda, tiha i mirna, iako iskonski snažna sila, koja odoleva zubu vremena, ostajući suštinski ista, tako se i čovek u svom životnom ciklusu, uprkos strujama i „brzini voza“ kojom ga život nosi, na kraju vraća na početak. U spotu je neprozaičnim i umetničkim kadrovima pažljivo oslikana prolaznost vremena, noseći svoj pečat kroz čitav životni ciklus, a koji se završava, ili možda opet počinje, pronalaženjem onog izgubljenog deteta u sebi.

Đule Van Gogh Promo/ Tarik Dahić

Reditelj Dejan Senić koji je prvi put radio spot za Van Gogh kaže da su energija, raspoloženje i atmosfera na snimanju bili fenomenalni, kao i da je bilo veliko zadovoljstvo sarađivati sa Đuletom, Srbom i Gagom:

– S obzirom na to da živim na moru, naziv albuma “More bez obala” me je inspirisao da osmislim i uradim  spot. Negde sam ranije pročitao da su Đule i Srba kao klinci provodili svoje letnje raspuste na moru duž cele Barske regije i hteo sam slikom da oživim njihova sećanja na vreme provedeno na letnjim raspustima. Od svih pesama sa albuma, odabrao sam “Kakvo divno veče” jer sam u njoj prepoznao magičnu, primorsku, a ujedno i vanvremensku atmosferu – ističe Senić.

Van Gogh Promo/Marko Edge

Kako dodaje, posebno inspirativno je bilo snimati decu, Teona i Anu, koji su se zaista zabavljali, tako da nije bilo potrebe za glumom, već su, kako kaže, samo ovekovečili  njihovu istinsku, bezbrižnu dečiju energiju:

– Glumica Branka Otašević i basista grupe Van Gogh, Dragan Ivanović glumili su ljubavni par srednje dobi i verno prikazali emocije. Par u poznoj životnoj dobi predstavili su Vidosava i Savo Baranin, koji nas je na žalost, pre izvesnog vremena napustio – rekao je Senić.

Đule Van Gogh ATA Images/Stefan Tomašević

Podsetimo, koncertom u Trebinju, 11. juna ove godine, Van Gogh je započeo koncertnu turneju posle godinu i po dana pauze. Time je najavljena letnja, regionalna koncertna aktivnost koja se nastavlja 25. juna koncertom u Skoplju, u sklopu letnjeg Akustik festivala.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti