Nezaboravna madam Edit iz serije "Alo, alo": Trenutak koji je poznatu glumicu spasao sigurne smrti

02.06.2021

18:45 >> 22:04

0

Autor: Dejan Ćirić

Ostala je upamćena po legendarnoj ulozi u britanskom sitkomu snimanom od 1982. do 1992. godine

Nezaboravna madam Edit iz serije "Alo, alo": Trenutak koji je poznatu glumicu spasao sigurne smrti
Copyright IMDb

Britanska glumica španskog porekla Karmen Doroti Blanš Silvera rođena je na današnji dan, 2. juna 1922. godine u Torontu, u Kanadi. Ostala je upamćena po legendarnoj ulozi madam Edit Artoa u britanskom sitkomu „Alo, alo!“, snimanom od 1982. do 1992. godine.

Tokom Drugog svetskog rata, Silvera je evakuisana u Montreal i izbegla je sigurnu smrt kada je u zadnjem trenutku njeno ime skinuto sa liste putnika broda SS Atenija, koji je ubrzo potopio neprijatelj, i tom prilikom je poginulo 350 dece.

U Kanadi je pohađala časove u „Ballets Russes“ i pojavila se u tri njihove produkcije. Kada se vratila u Veliku Britaniju, osetila je da je njen poziv gluma i vežbala je na Londonskoj akademiji za muziku i dramsku umetnost, pre nego što je stekla iskustvo u pozorištu.

Profimedia

Silvera se na televiziji prvi put pojavila u britanskoj policijskoj drami „Z-Cars“ iz 1960. godine, a posle kao Kamila Houp u BBC-ovoj sapunici „Compact“ 1964. Igrala je gospođu Van Šujler u dramskoj seriji „Lili“ o budućnosti ljubavnice Edvarda VII, Lili Langtri, 1978. godine. U dugoj glumačkoj karijeri nastupila je u velikom broju pozorišnih predstava i u britanskim filmovima.

Najpoznatija uloga Karmen Silvere je madam Edit Artoa (antagonistička supruga glavnog lika, vlasnika kafea Renea), koju je maestralno tumačila tokom celog emitovanja serije „Alo, alo!“. Bila je samo 8 godina mlađa od Rouz Hil, koja je glumila njenu majku Fani i koja u seriji izgleda mnogo starije.

Tokom 1941. godine udala se za glumca Džona Kanlajfa, ali su se razveli nakon 7 godina braka. Sa njim imala je jedno dete. Nikada se više nije udavala.

Karmen je bila strastveni pušač i nikako nije mogla da ostavi cigarete, pa joj je u aprilu 2002. dijagnostikovan rak pluća. Odbila je hemioterapiju i preminula 3. avgusta iste godine u Denvil holu, domu za stare glumce u Nortvudu, u Engleskoj.

Profimedia

„Alo, alo!“ je kultna britanska humoristička serija zasnovana na komediji situacije koja se prikazivala na TV kanalu BBC ONE od 1982. do 1992. godine i koja je imala 85 epizoda. Sa velikim uspehom je prikazivana van granica Engleske, a u bivšoj Jugoslaviji je postala jedna od najomiljenijih ikada prikazanih. Autori serije su Dejvid Kroft, koji je takođe komponovao i čuvenu muzičku temu serije, i Džeremi Lojd koji je, pored ove, pisao skečeve i za razne druge britanske komedije.

Radnja se odvija za vreme Drugog svjetskog rata, a u centru priče je Rene Artoa vlasnik malog kafea u gradiću Nouvionu, u Normandiji. Varoš su okupirali Nemci, koji su pokrali sva vredna umetnička dela u njoj. Među njima su prvi ikada napravljeni sat sa kukavicom i slika Posrnula Madona (za one koji su je videli poznata kao Posrnula Madona sa velikim sikama), od izmišljenog umetnnika Van Klompa. Komandant grada, pukovnik fon Strom, odlučuje da ih zadrži za sebe posle rata i Reneu daje sliku da je sakrije u svom kafiću. Gestapo takođe želi sliku i šalje Otoa Flika da je nađe.

U isto vreme Reneov kafe služi kao skrovište dvojici hrabrih, ali priglupih oborenih britanskih pilota. Rene je primoran da radi za Pokret otpora, inače će biti ubijen zato što poslužuje Nemce u svom kafiću. Planovi Pokreta otpora da vrate pilote u Englesku, koji uvek propadnu, su jedan od glavnih skečeva u seriji.

Profimedia

Rene se takođe trudi da ljubavne afere sa Ivet, Marijom i Mimi, svojim konobaricama, krije od svoje žene, Edit. U prilog tome ženski odeljak Komunističkog pokreta otpora kuje zaveru protiv Renea jer služi Nemce i radi za De Golov Pokret otpora. Jedini razlog zbog kog ga nisu ubili je taj što je njihova predvodnica Mišel zaljubljena u njega, što Rene opet mora da krije od svoje žene i konobarica. Da stvar bude još gora, nemački poručnik Gruber, koji je homoseksualac, flertuje sa Reneom.

U međuvremenu, Reneovoj ženi Edit se udvara gospodin Alfons, bogati i otmeni seoski pogrebnik poznat po slabom srcu, koji se, pored toga što je zaljubljen u Edit, divi Reneu, koji ima reputaciju junaka Pokreta otpora.

Pročitajte još

Ovi detalji su neki od glavnih pokretača zapleta kroz seriju, među kojima su klasične komedije situacije, fizička komedija i vizuelni štosovi, lažni pozorišni strani akcenti i dosta kulturoloških klišea tipičnih, recimo, za seriju „Leteći cirkus Montija Pajtona“. Svaka epizoda počinje odande gde je prethodna stala, često zahtevajući da se pogleda i prethodna da bi se zaplet potpuno shvatio. Na početku svake epizode (izuzev prve dve), Rene bi podsećao publiku na važne događaje iz prethodnih epizoda obično počinjući sa: „Ukoliko se sećate…“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike