"Molitva" i "Zujite strune" Isidore Žebeljan prvi put pred publikom na Bemusu

20.10.2020

13:13 >> 07:54

0

Dve kompozicije nedavno preminule velike kompozitorke premijerno će biti izvedene u okviru bogatog programa na kojem učestvuju zvezde klasične muzike poput M

"Molitva" i "Zujite strune" Isidore Žebeljan prvi put pred publikom na Bemusu
Copyright Tanjug / Dragan Kujundžić

Beogradske muzičke svečanosti, 52. Bemus, održaće se ove godine od 1. do 13. novembra, najavili su danas organizatori u Skupštini grada Beograda, ističući da je uložen veliki napor kako bi se  organizovala jedna od najvažnijih manifestacija, ali i da su spremni da je odlože ukoliko to bude zahtevala epidemiološka situacija.

Kako je najavio umetnički direktor i dirigent Bojan Suđić, program je na najvišem mogućem nivou, s obzirom na aktuelna dešavanja sa svetskom pandemijom, a najveća zvezda je svakako živa legenda klasične muzike, argentinska pijanistkinja Marta Argerič, koja će nastupati na svečanom otvaranju u Kolarčevoj zadužbini.

– Sa svojih 79 godina, Marta Argerič predstavlja dodir sa svetom i vremenom kada je klasična muzika bila na drugačijem i važnijem mestu. Na otvaranju će Simfonijskim orkestrom RTS dirigovati čuveni Luis Gorelik, a pravo zadovoljstvo je što je Marta prihvatila da se ceo koncert snima i pušta lajv strim – kazao je Suđić.

Lajtmotiv prve večeri, ali i celokupnog festivala, biće u znaku Betovena.

– Posebna nam je čast što možemo da najavimo premijerno izvođenje dve kompozicije nedavno preminule naše koleginice Isidore Žebeljan – “Molitva”, uz gostovanje soprana Anete Ilić, jedne od najznačajnijih vokalnih umetnica u Srbiji, i “Zujite strune”, koju će izvesti Simfonijski orkestar RTS 11. novembra, kao uvertira u nastup naše cenjene pijanistkinje Jasminke Stančul. Publika će imati priliku prvi put da čuje ove radove naše najznačajnije kompozitorke koja nas je napustila prerano – istakao je umetnički direktor Bemusa.

Govoreći o programu, pomenuo je još velikih imena umetničke muzike, poput soprana Marije Guljegine, koja će nastupati u okviru operske gala večeri u Madlenianumu, zatim Daneša Vajrona, na klaviru, “40 Fingers” u saradnji sa festivalom “Gitar art”, kao i jedne od najpoznatijih violinista današnjice Sojang Jun i Mario Hering na klaviru.

Tanjug / Dragan Kujundžić

– Kuriozitet ovogodišnjeg Bemusa je i koncert najvećeg svetskog tenora Hozea Kura, koji će 12. novembra u Kolarčevoj zadužbini na sceni sa svim izvođačima iz programa izvesti opersko gala veče za pamćenje – kazao je Suđić.

Do 13. novembra beogradska publika moći će da čuje i Braću Teofilović, Nomus kvintet, Big bend RTS, Zagrebačke soliste, Sretena Krstića i Irenu Grafenauer, Jasminku Stančul…, a poslednje veče rezervisano je za Mocarta i koncert Beogradske filharmonije pod dirigentskom palicom Hansa Grafa.

Kako je istakao gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, celokupan program će se odložiti ukoliko to bude bilo neophodno zbog pogoršane epidemiološke situacije, jer ovoga puta “korona zadržava pravo promene programa”.

– Odlučili smo da najveći deo koncerata održimo na “Kolarcu”, te će to biti još jedan od načina na koji će Grad pomoći ovoj ustanovi. Iza nas je veliki rad, ali i veliki izazov – kazao je Karl.

Tanjug / Dragan Kujundžić

Direktor Cebefa Damir Handanović istakao je da vlada veliko interesovanje za ovogodišnji Bemus, da su karte za Kombank dvoranu skoro rasprodate, a da sutra počinje prodaja karata za “Kolarac”. Ukoliko dođe do odlaganja festivala, kako je dodao, biće moguć povrat novca od kupljenih ulaznica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike