Mocart na društvenim mrežama: Opera "Bastijen i Bastijena" u Gračanici (FOTO)

04.06.2021

10:18 >> 10:13

0

Interaktivna predstava adaptirana za decu i mlade Narodnog pozorišta Beograd biće održana u okviru Vidovdanskih svečanosti

Mocart na društvenim mrežama: Opera "Bastijen i Bastijena" u Gračanici (FOTO)
Copyright Promo / Narodno pozorište u Beogradu

U okviru održavanja Vidovdanskih svečanosti tokom ovoga meseca u Gračanici, Narodno pozoorište iz Beograda gostovaće, u nedelju, 6.juna sa jednočinom operom Volfganga Amadeusa Mocarta “Bastijen i Bastijena”.

Interaktivna operska predstava za decu i mlade biće održana u Domu kulture u Gračanici, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića i u režiji Ane Grigorović. Solisti su Siniša Radin (Bastijen), Milica Damjanac (Bastijena), Miloš Šljivić (Kolas), i glumica Bojana Bambić (Kolina).

Promo / Narodno pozorište u Beogradu

Jedna od najkraćih opera Volfganga Amadeusa Mocarta, jednočinka „Bastijen i Bastijena“ nastala je kada je Mocart imao samo dvanaest godina i predstavlja jedno od njegovih prvih ostvarenja. Od malog Mocarta, ovu operu je naručio ekscentrični bečki doktor Franc Mesmer 1768. godine.

Promo / Narodno pozorište u Beogradu

“Bastijen i Bastijena” je interaktivna predstava za decu i kao jedno od prvih Mocartovih operskih dela idealna je za upoznavanje mlade pozorišne publike sa operom.

Promo / Narodno pozorište u Beogradu

Bastijen i Bastijena igraju ljubavne igre koje im smišlja Kolas, a da bi proverili svoju ljubav koriste društvene mreže koje ih podjednako zbližavaju i udaljavaju. U toj igri učestvuje i Kolina koja sa publikom posmatra predstavu i otkriva im tajne opere. Adaptacija libreta radi približavanja zapleta deci i mladima, kao i ubacivanje edukativnih delova kroz lik Koline imaju za cilj da na zanimljiv način upoznaju najmlađu publiku sa ovim pozorišnim žanrom.

Promo/Narodno pozorište

U predstavi učestvuju i članovi Orkestra Opere Narodnog pozorišta (Gospođa prva violina Edit Makedonska, Gđa druga violina Svetlana Dragićević, Gospodin viola Mirko Crnojević, Gdin violončelo Siniša Jovanović Gđa oboa Marija Lazić, Gospođa klavir Nada Matijević).

Promo/Narodno pozorište

Scenograf je Jasna Saramandić, a kostimograf Katarina Grčić Nikolić.

Pročitajte još

Ovim gostovanjem Narodno pozorište u Beogradu, kako su istakli, podstiče razvoj nove mlade pozorišne publike na teritoriji Kosova i Metohije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike