Mladi nose svet napred: Otvoren prvi Internacionalni festival „Isidora Žebeljan“

16.06.2021

15:17 >> 15:32

0

Autor: Dejan Ćirić

Žirijem je predsedavao Ivo Josipović, kompozitor iz Zagreba i bivši predsednik Hrvatske

Mladi nose svet napred: Otvoren prvi Internacionalni festival „Isidora Žebeljan“
Copyright Printscreen/Youtube/RT Kragujevac

U Kragujevcu je otvoren prvi Internacionalni festival mladih kompozitora posvećen Isidori Žebeljan, nedavno preminuloj srpskoj kompozitorki, čija su dela izvođena na prestižnim svetskim festivalima.

Govoreći o njenoj ličnosti, umetnosti, muzici i stvaralaštvu, glumci Anica Dobra i Svetozar Cvetković sa publikom su sinoć podelili sećanja na najmlađu članicu Srpske akademije nauka i umetnosti.

Printscreen/Youtube/RT Kragujevac

Festival je otvorio član Gradskog veća za kulturu Kragujevca Miljan Bjeletić koji je istakao da ovaj festival podstiče mlade ljude na stvaralaštvo.

– Ideja o osnivanju ovog festivala uz podršku grada Kragujevca i nacionalne platforme Srbija stvarana je očigledno s punim pravom, imajući u vidu interesovanje mladih kompozitora iz velikog broja zemalja. Dolazak eminentih profesora bogatog iskustva mogu da budu vodilja Muzičkoj omladini Kragujevca. Festival „Isidora Žebeljan“ daje značajan doprinos u tom smislu i ima kapacitet da se razvija i pomogne u afirmaciji mladih umetnika – rekao je član GV za kulturu Kragujevca.

Printscreen/Youtube/RT Kragujevac

Na otvaranju festivala Žebeljan ansambl je izveo Isidorine kompozicije i prvo festivalsko veče bilo je posvećeno njenim delima.

Otvaranju je prisustvovao i njen suprug, profesor na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu, mr Borislav Čičovački, koji je rekao da ovaj festival pokazuje da mladi nose svet napred i kreiraju kako će izgledati njihov grad ili zemlja.

– Sudeći po svemu, velike su šanse za to. Upravo ovo što se dešava naredna tri dana u Kragujevcu, održaće se tokom leta u Holandiji, festival posvećen Isidori, ali ovaj u Kragujevcu je zaista prvi. Nijedan umetnik ne može da postoji bez veze sa svojom zemljom odakle je potekao, jer ne postoji odvojenost od svega toga – zaključio je profesor Čičovački.

Isidora Žebeljan YouTube

Prve večeri u takmičarskom delu predstavilo se 50 kompozitora iz celog sveta, a pobednik je San Vu iz Australije. Drugo mesto među mladim kompozitorima pripalo je Velimiru Nenadiću iz Srbije a treće C Long Juu iz Kine.

Printscreen/Youtube/RT Kragujevac

Žirijem je predsedavao Ivo Josipović, kompozitor iz Zagreba i bivši predsednik Hrvatske.

Pročitajte još

Festival, koji organizuje Muzička omladina Kragujevac pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca i nacionalne platforme Srbija, zatvara se sutra, 17. juna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike