Milan Marić u najvećem pozorišnom projektu u regionu

25.05.2021

17:01 >> 13:19

0

Autor: Dejan Ćirić

Kratak, slikovit i nezaboravan roman Draga Jančara na sceni će oživeti glumci iz nekoliko zemalja, pripadnici različitih nacija koji će govoriti na svom je

Milan Marić u najvećem pozorišnom projektu u regionu
Copyright Promo

Juče je u Slovenskom narodnom gledališču (SNG), u Mariboru održana konferencija za novinare povodom početka rada na koprodukciji između Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Burg teatra iz Beča, SNG-a iz Maribora i Cankarjevog doma iz Ljubljane. U zajedničkom projektu, predstavi „Te noći sam je video“ Draga Jančara u režiji Janeza Pipana, igraju i glumci JDP-a Milan Marić i Nebojša Ljubišić.

Na konferenciji su govorili Danilo Rošker direktor SNG Maribor, Matin Kušej umetnički direktor bečkog Burg teatra, Tamara Vučković Manojlović direktor JDP-a, Uršula Cetinski direktorka Cankarjevog doma, Aleksandar Popovski umetnički direktor Drame SNG Maribor, Janez Pipan reditelj i autor romana Drago Jančar. Kako je najavljeno, prva premijera je zakazana za 24. septembar u Mariboru, zatim u oktobru u Burg teatru u Beču, dok će beogradska premijera biti održana u novembru.

Konferencija za novinare SNG Maribor Promo/JDP

Direktori sva tri teatra su se složili da je međunarodna saradnja od velikog značaja za sva pozorišta pojedinačno. Tamara Vučković Manojlović je naglasila da je saradnja velikih državnih institucija veoma značajna iako je to složen proces kada je reč o pozorišnoj umetnosti.

– Koprodukcije su jako zahtevne a u ovom trenutku, kada tek lagano izlazimo iz pandemije, rekla bih da za ovakve projekte treba imati dodatnu hrabost – istakla je Manojlovićeva.

Pisac Drago Jančar i reditelj Janez Pipan govorili su o aktuelnosti romana, multikulturalnosti koja nije proizvod državnih politika, već lični osećaj svakog pojedinca i zato će se na sceni čuti nemački, srpski i slovenački jezik.

Konferencija za novinare SNG Maribor Promo/JDP

Ovaj kratak, slikovit, nezaboravan Jančarev roman na sceni će oživeti glumci iz nekoliko zemalja, pripadnici različitih nacija koji će govoriti na svom jeziku.

Narodno pozorište iz Maribora najavljuje ovaj projekat kao jedan od najambicioznijih u istoriji nezavisne Slovenije.

Drago Jančar je velikan slovenačke, evropske i svetske literature. Majstor pripovedanja koji u svojim romanima, novelama, kratkim pričama i dramama govori o dubokim ranama Slovenije i našeg šireg kulturnog prostora, takozvane Mitteleurope (Srednje Evrope). Njegova dela govore o bliskoj i dalekoj prošlosti, okrutnosti kapitalizma današnjice, neimenovanim prostorima neslobode.

Konferencija za novinare SNG Maribor Promo/JDP

Janez Pipan je reditelj čiji rad publika prati dugi niz godina. Pipan potpisuje i veoma uspešnu scensku postavku Jančarevog romana „Katarina paun i isusovac“ na sceni ljubljanske Drame SNG, na čijem čelu je bio dugi niz godina i vodio je sa velikim uspehom.

Pročitajte još

Jugoslovensko dramsko pozoriste ovu saradnju realizuje kao deo redovnog programa koji se finansira iz budžeta Grada Beograda i uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike