Komemoracija u čast Laneta Gutovića: Tužan poslednji čin (FOTO/VIDEO)

10.09.2021

10:25 >> 15:41

0

Autor: Dejan Ćirić

Veliki glumac sahranjen je 28. avgusta u porti Crkve Svete Trojice, na groblju u Kumodražu, po sopstvenoj želji

Komemoracija u čast Laneta Gutovića: Tužan poslednji čin (FOTO/VIDEO)
Copyright Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

Doajen srpskog glumišta Milan Gutović preminuo je 25. avgusta u 76. godini, nakon kraće i teške bolesti. Ova tužna vest pogodila je čitavu zemlju i region, jer je Lane bio jedan od najvoljenijih glumaca sa naših prostora, a zauvek će ostati upamćen po legendarnoj ulozi Srećka Šojića.

Lane Gutović Antonio Ahel/ATAImages

Veliki glumac sahranjen je 28. avgusta u porti Crkve Svete Trojice, na groblju u Kumodražu, po sopstvenoj želji. Gutović nije želeo da počiva u Aleji zaslužnih građana, već pored svojih roditelja, što je njegova porodica i ispunila.

Iako nije želeo ni komemoraciju, ona je danas ipak održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

Među prisutnima na komemoraciji bili su Milan Marić, Tamara Dragičević, Dragan Bjelogrlić, Ivica Dačić, Rada Đuričin, Dejan Mijač, Irfan Mensur, Ljubomir Bandović…

Milan Marić, Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

Tamara Dragičević, Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

Dragan Bjelogrlić, Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

Irfan Mensur, Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

Dejan Mijač, Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

Ljubomir Bandović i Branka Petrić, Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

Ivica Dačić, Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

U znak sećanja na jednog od naših najvećih glumaca emotivne govore održali su Tamara Vučković Manojlović, direktorka JDP-a, reditelj Dejan Mijač i glumci Ljubomir Bandović, Branka Petrić, Irfan Mensur i Voja Brajović.

Prikazani su inserti iz predstava „Putujuće pozorište Šopalović“, „Pučina“, „Buba u uhu“, „Sumrak“, „Rodoljupci“, „Kabare“ u kojima je Milan Gutović ostvario neke od svojih najboljih pozorišnih uloga.

Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

– Poštovani prijatelji i kolege, danas se opraštamo se od prijatelja i kolege Milana Laneta Gutovića – rekla je direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović.

Tamara Vučković Manojlović, Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

– Ovo što hoću da vam kažem, ne može da bude oproštaj. On živi sa mnom. I kada sam saznao da je definitivno napustio ovaj oblik života, onda je bilo jasno da ćemo dosta dugo razgovarati. Jer ja sam voleo da razgovaram sa njim. Kada sam ga prvi put video, to je bilo u omladinsko doba, tada je igrao u predstavi “Buba u uhu”, onog šašavog Kamija. Ja sam video odmah, ne samo neverovatne glumačke potencijale, video zanimljivog čoveka, za kojeg su mi rekli da je težak. Upoznao sam zanimljivu ličnost. Svaka zanimljiva ličnost ima dinamiku. On je bio upravo nešto što je najviše ličilo na lik iz dela Dostojevskog. On je trebalo da igra Raskoljnikova. Ja sam mu ponudio, kada smo radili Dostojevskog, mislim da ga je jako dobro shvatio, i prirodno je bilo da on to prima telom i dušom. Otišao je, ne samo moj poznanik i prijatelj, nego i vaš poznati drug, prijatelj i omiljeni čovek. Neka mu je slava – rekao je reditelj Dejan Mijač.

Dejan Mijač, Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

– Prošlo je možda 20 godina, kada smo sa predstavom “Lari Tompson” Duška Kovačevića gostovali u Grčkoj, na danima grčko-srpskom prijateljstva. Bora Todorović, koji igra jednu od glavnih uloga, ne može da ide. Svi smo očajni, gostovanje je sada u pitanju. Duško Kovačević donosi neverovatnu odluku, zameniće ga Lane. Da li Duško zna, da li je normalan, pa kako može tako neko da nauči tako veliku ulogu za tri dana? Duško kaže: “Sve će biti u redu”. Predstava počinje sa zakašnjenjem, pozornica je mokra, gledalište takođe. Pre početka predstave ulazi Lane, pokriva pod scene papirima na kojima je ispisan tekst predstave u koji nije siguran. Pozornica se beli od papira, a on u toku predstave, sa vremena na vreme nešto traži po pozornici, onda podigne glavu i nastavi svoj tekst. Na kraju je dobio veliki aplauz, spasio je predstavu, publika ga je prihvatila i volela, a ono najvažnije bilo je na kraju. Posle tog velikog uzbuđenja, kako će sve proći, pogotovo zbog brige Milene Dravić, kao njegove glavne partnerke, jedva čekamo malo da se opustimo i da večeramo. Lane već obučen. Odlazi. Pitamo: “Kuda?” On kaže: “Vraćam se”. Došao je svojim kolima. Pa noć je, mrak je, gromovi pucaju, pa kako ćeš naći put. Molimo ga da ne ide. “Imam sutra nastup”, kaže. “Stići ćeš”. “Doviđenja!” Neki delovi Lanetove ličnosti ostaće tajna. Pa neka i tako ostane – ispričala je glumica Branka Petrić.

Branka Petrić, Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

Ljubomir Bandović,Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

Ljubomir Bandović govorio je kratko, u stihu, svoju sada već čuvenu pesmu posvećenu Lanetu. Opisao je Gutovića kao nekog ko je govorio malo, a sve bi stalo, ponovivši da je bila gužva u Aleji velikana…

Irfan Mensur, Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

– Poslednja poruka iz bolnice. Ari, mnogo sam mator. Tačka. Poslednji razgovor, desetak dana pre bolnice.

Lane kaže: “E, odoh da spavam, spava mi se”.

“Polako, Lane, ne spava ti se u pola 10.”

“Znaš, to je reakcija na ove terapije koje sam imao nekoliko meseci. Moram ranije da legnem, spava mi se…”

E, sada bih ja malo o drugarstvu, o ćutanju i plakanju. Ćutanje je broj jedan. Vraćamo se sa turneje po Italiji, spavamo u Ljubljani, pa ujutro nastavljamo za Beograd auto-putem. U velikom smo apartmanu, sedimo, pričamo, divna atmosfera. Stiže vest da mu je umro otac. Nastaje tajac. Svi ćutimo. Lane kaže: “Je l’ mogu da stignem na voz? Uzmite mi spavaća kola?” Kažemo mu: “Možeš da stigneš, hoćeš neko da krene s tobom?” On ćuti, ćuti… pa prstom pokaže na mene. Otišli smo na voz. Nismo spavali, sedeli smo sve vreme u spavaćim kolima. Došli smo u Beograd posle 8, 10 sati vožnje.

Na stanici on progovori: “Ako mi zatrebaš, javiću ti se.”

Pitam ga: “Lane, što si mene izabrao?”

On kaže: “Zato što umeš da ćutiš”.

To je ćutanje broj jedan. Ćutanje broj dva. Lane nije pio. Lane je voleo da pijucne, da bude društvu. Radimo jednu predstavu za Dubrovačke igre Dejana Mijača. Ja u Dubrovniku tražim stan sa baštom. Nađu mi stan sa baštom i prizemljem. I jednom posle probe, Lane meni kaže: “Idemo kod tebe, pa da sednemo u baštu”. Kažem: “Hajde.” Lane kaže: “Je l’ može nešto da se popije?”Kažem: “Imam otvoren viski. Više od pola flaše”. Ćutimo, slušamo kako Dubrovnik spava, pa počinje da se budi, nestalo ono sve iz flaše. Kaže Lane: “Imaš li još?” “Imam, celu. Neotvorenu”. Otvorimo.

Dubrovnik se već probudio. Već je 8, pola 9. Pogledamo onu flašu. U flaši nema ničega. A progovorili ni reč nismo. U 9 kaže: “Hajde sada do mog hotela? Sada otvaraju saunu, pa ćemo tamo na masažu. Potpuno trezni, kao da smo pili vodu, odemo do hotela i obavimo sve što je smislio. Divno ćutanje, uz ogromnu količinu pića koju nikada u životu nije popio.

Voja Brajović, Komemoracija Lanetu Gutoviću Foto: Goran Sivački/24sedam

Voja Brajović je u svom obraćanju naveo da je Gutović uvek podizao lestvicu kada je reč o glumi i da je bio načitan čovek.

– Lane je bio toliko načitan čovek. On je nešto pisao. Ali ja uvek mislim da tu negde čuči neki pesnik – rekao je Voja Brajović, pa je prisutnima pročitao pesmu koju je napisao čuveni glumac Ljubiša Bačić.

– Lane je bio verujući čovek i zato mu moram reći sa utkanom ljubavi, verom i nadom – zbogom i zdravo. Zdravo, Lane Gutoviću – rekao je na kraju svog govora Brajović.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike