Izložba Nenada Džonija Rackovića u galeriji "Haos"

15.06.2021

11:32 >> 11:09

0

Ovaj materijal je pronađen nakon smrti njegove majke i on u stvari predstavlja umetnikove nulte radove, svojevrsni priručnik simbola i tema kojima se suštins

Izložba Nenada Džonija Rackovića u galeriji "Haos"
Copyright Džoni Racković, Miroslav Milic/ATAImages

Izložba Nenada Džonija Rackovića biće otvorena u galeriji “Haos” večeras u 20 časova i trajaće do kraja ovog meseca.

Kako podsećaju iz Galerije, poznat po brojnim različitim umetničkim angažovanjima, Racković je multimedijalni stvaralac, neko ko je studirao glumu, objavljivao najpre pesme i tekstove u književnim časopisima, potom objavio i pet romana, bio urednik na radiju, sninio tri filma, igrao u pozorišnoj predstavi, izvodio brojne performanse, priredio brojne samostalne i kolektivne izložbe, sada nam nudi na uvid “Kserografije iz 1984 – 1988”.

– Ovaj materijal je pronađen nakon smrti njegove majke i on u stvari predstavlja umetnikove nulte radove, svojevrsni priručnik simbola i tema kojima se suštinski i detaljnije bavio u svom kasnijem umetničkom izrazu. Pripada generaciji koja je, iako rođena u socijalističkoj Jugoslaviji, odrasla na popularnoj kulturi, mešavini stripova, muzike i američkih filmova. Posećuje Studentski kulturni centar ali i mnoga druga mesta na kojima se prikazivala nova umetnost koja nastaje kao vrsta subkulturne forme. Kontra zvaničnoj oficijelnoj kulturi, ova nova umetnička praksa nastaje u jednom specifičnom trenutku, kao odgovor na društvene procese koji će konsekventno, nekoliko godina kasnije dovesti do rata i raspada zemlje – piše u svom tekstu za ovu izložbu Saša Janjić.

Džoni Racković, Miroslav Milic/ATAImages

Da je Racković autentična umetnička pojava ističe to i Miroslav Karić u svom predgovoru, koji između ostalog kaže:

– To je takođe vreme Rackovićevih otkrivanja i neutaživih upijanja svega što je sadržalo predznak radikalnog, eksperimentalnog, alternativnog, opskurnog, zabranjenog, bilo da je reč o savremenim i istorijskim avangardnim umetničkim praksama, filmskim poetikama, muzičkim žanrovima, literarnim formama ili o drevnim, mističnim znanjima i učenjima. Nastajao je tako jedan poseban autorski senzibilitet koji je najdirektnije uvezivao različite i antagonizujuće diskurse, kulturološke i ideološke obrasce, socijalne dinamike i karaktere, (pro)življene kroz društvenu svakodnevicu i komunikaciju čineći da sve to zajedno za njega postane polje konkretnog proizvodnog umetničkog materijala.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike