Imala je sreću da živi obasjana hiljadama dečijih duša: Predstavljena nova zbirka Matije Bećkovića

02.10.2020

11:09 >> 18:19

0

Čekao je da se Ljudmila otvori i progovori. Beležio je njene ideje, misli, rečenice, privoleo da to objavi i naslovi njenim imenom, zapisao je pesnik na kori

Imala je sreću da živi obasjana hiljadama dečijih duša: Predstavljena nova zbirka Matije Bećkovića
Copyright ATA images / Miroslav Milić

Tradicionalni susreti četvrtkom “Kafa u SKZ”, posle višemesečne pauze zbog aktuenih okolnosti, juče su nastavljeni predstavljanjem knjige “Ljudmiline pesme” Matije Bećkovića. Za zbirku autor je izabrao moto: “Životu koji mi odmahuje – Preko vas domahujem”.

Objašnjavajući čitaocima nastanak ove knjige, Bećković je na koricama naveo kako je sa svojim ćerkama za “Čik” smišljao pisma čitalaca, dok su za “Reporter”, u šest ruku, vodili kolumnu “Bliznakinje”. Olja je sanjala da bude glumica, a Ljudmila je izbegavala javnost.
– Imala je sreću da živi i radi obasjana hiljadama dečijih duša iz različitih delova sveta, tražeći pesme koje voli. Držeći korak s vremenom, pesnik je preko ćerki godinama domahivao životu. One su bile njegove oči i uši. Čekao je da se Ljudmila otvori i progovori. Beležio je njene ideje, misli, rečenice, privoleo da to objavi i naslovi njenim imenom – zapisao je pesnik na korici knjige, pišući o sebi u trećem licu.

Promo

O knjizi je veoma nadahnuto besedio dr Radivoje Mikić, istakavši da se Bećković već duže vremena, a u godinama o kojima su romantičari mogli samo da sanjaju, nalazio u nekoj vrsti stvaralačke eksplozije.
Pre manje od godinu dana na istom mestu govorilo se o njegovoj knjizi “Kad se ponovo rodim”, a sada je pred čitaocima nova, neobična i zbog toga što se pesnik odlučio za stvaralački postupak, kojim se obično služe prozni pisci koji mogu da se sakriju iza svojih junaka i uzmu njihovu tačku gledišta.
Pesme su čitali glumci Aleksa Radojlović i Nikola Ugrinović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike