Elenor Parker: Žena sa hiljadu lica

26.06.2021

08:29

0

Autor: Dejan Ćirić

Njena najpoznatija uloga je baronesa Elza Šreder u čuvenom mjuziklu nagrađenom Oskarom Moje pesme, moji snovi

Elenor Parker: Žena sa hiljadu lica
Copyright Elenor Parker/Profimedia

Elenor Parker bila je američka glumica, rođena na današnji dan, 26. juna 1922. godine, u Sidarvilu. Pojavila se u oko 80 filmova i televizijskih serija. Bila je sposobna da tumači potpuno različite likove zbog čega je dobila nadimak „žena sa hiljadu lica“. Taj nadimak je kasnije poslužio kao naslov njene biografije. Njena najpoznatija uloga je baronesa Elza Šreder u čuvenom mjuziklu nagrađenom Oskarom „Moje pesme, moji snovi“ (1965). U Holivudu je važila za jednu od najlepših glumica svog vremena.

Elenor Parker/Profimedia

U osamnaestoj godini, posle završetka srednje škole, potpisala je ugovor sa filmskom kućom „Warner Bros“. Debitovala je u filmu “Vojnici u belom” 1942. Tri puta je bila nominovana za Oskra u kategoriji najbolje glavne glumice za uloge u filmovima “Zatvorena” (1950), “Detektivska priča” (1951) i “Prekinuta melodija” (1955).

Ostvarila je zapažene uloge u filmovima “U ljudskim okovima” (1946), “Nikad ne reci zbogom (1946), “Skaramuš” (1952), “Naga džungla” (1954), “Dolina kraljeva” (1954), “Čovek sa zlatnom rukom” (1955), “Kralj i četiri kraljice” (1956), “Lizi” (1957), “Povratak u gradić Pejton” (1961).

Tokom svoje karijere igrala je sa najpopularnijim glumcima Holivuda – Erolom Flinom, Kirkom Daglasom, Glenom Fordom, Stjuartom Grendžerom, Čarltonom Hestonom, Frenkom Sinatrom, Robertom Tejlorom i Klerkom Gejblom.

Krajem šezdesetih godina tumači glavnu ulogu u prvoj sezoni serije “Brekenov svet” za koju je bila nominovana za nagradu Zlatni globus. Parkerova je osamdesetih godina igrala gostujuće uloge u tada popularnim TV serijama “Brod ljubavi”, “Ostrvo fantazije”, “Hotel” i “Ubistvo, napisala je”. Poslednji film je snimila 1991. godine.

Elenor Parker/ Profimedia

Godine 1960. dobila je svoju zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih.

Udavala se četiri puta i dobila četvoro dece. Preminula 9. decembra 2013. godine, u Palm Springsu, od komplikacija izazvanih upalom pluća.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike