Dve decenije od tragične smrti glumca Dragana Maksimovića: Sutra polaganje cveća kraj spomen-ploče

03.02.2021

13:37 >> 13:51

0

Autor: Dejan Ćirić

Nekadašnji prvak Drame nacionalnog teatra brutalno je pretučen u noći između 17. i 18. novembra 2000. godine, a preminuo je posle dva i po meseca borbe za ?

Dve decenije od tragične smrti glumca Dragana Maksimovića: Sutra polaganje cveća kraj spomen-ploče
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Povodom dve decenije od tragične smrti glumca Narodnog pozorišta u Beogradu, Dragana Maksimovića Makse, sutra će direktorka Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez i pomoćnik upravnika Narodnog pozorišta, glumac Dimitrije Ilić, položiti cveće na spomen-ploču na Zelenom vencu, saopštili su iz nacionalnog teatra.

Spomen-ploča je postavljena na mestu gde je nekadašnji prvak Drame Nacionalnog teatra brutalno pretučen u noći između 17. i 18. novembra 2000. godine, a preminuo je posle dva i po meseca borbe za život, 4. februara 2001. godine.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Maksimović je rođen 7. februara 1949. godine u Podujevu. Tokom karijere ostvario je više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. U Narodnom pozorištu u Beogradu debitovao je 1971. godine ulogom Vojnika u predstavi „Majka Hrabrost i njena deca“.

Tokom tri decenije, na sceni matičnog teatra ostvario je veoma zapažene role u predstavama „Sarajevski atentat“ (Nedeljko Čabrinović), „Mandragola“ (Fra Timoteo), „Britanik“ (Neron), „Lenjin, Staljin, Trocki“ (Genrih Grigorijevič Jagoda), „Ribarske svađe“ (Bepo), „Poslednja potera za zlatom“ (Cager), i mnogim drugim.

Maksimović u filmu ” Vreme čuda” Printscreen/Youtube/bozans

Igrao je u televizijskim serijama „Otpisani“, “Duvanski put”, “Priče iz majstorske radionice”, “Četrdeset osma – Zavera i izdaja”, “Otvorena vrata”, “Gore dole”, kao i u filmovima “Petrijin venac”, “Šmeker”, “Vreme čuda”, “Poslednji krug u Monci”, “Rane”, “Pad Italije”, “Nož”, “Mi nismo anđeli”, “Crni bombarder”…

Pročitajte još

Maksimović je sarađivao i sa jednim od najpriznatijih svetskih pozorišnih reditelja i teoretičara Piterom Brukom. U njegovoj drami „Susreti sa izuzetnim ljudima“, iz 1979. godine, s velikim uspehom je odigrao ulogu jermenskog filozofa i mistika Gurđijeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike