Dragoceno kulturno nasleđe najstarije srpske gimnazije izloženo za javnost (FOTO)

16.05.2021

08:55 >> 12:53

0

Autor: Dejan Ćirić

Istorija Karlovačke gimnazije predstavlja bitan i častan deo srpske kulturne istorije. Ona je jedna od najuspešnijih kovnica moderne srpske kulture, kaže bi

Dragoceno kulturno nasleđe najstarije srpske gimnazije izloženo za javnost (FOTO)
Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

U sklopu obeležavanja 230 godina od osnivanja najstarije srpske gimnazije, u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu otvorena je izložba „Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine“. U velikoj sali Muzeja Vojvodine je izloženo i javnosti predstavljeno kulturno nasleđe Karlovačke gimnazije, a to su Spomen -biblioteka i Volnijev herbarijum, kao i nasleđe koje se čuva u zbirkama tog muzeja.

Profimedia

Izložba je realizovana u saradnji sa Karlovačkom gimnazijom, a autorke su mr Lidija Mustedanagić, muzejska savetnica i Čarna Milinković, viša kustoskinja istoričarka.

Prva srpska pravoslavna gimnazija u Habzburškoj monarhiji, koja je osnovana posle Temišvarskog sabora 1791. godine u Sremskim Karlovcima, proslavlja svoj jubilej – 230 godina postojanja. Iste godine kada je osnovana Gimnazija, započeto je i stvaranje Spomen-biblioteke koja danas čuva stare i retke knjige unutar bogatog bibliotečkog fonda od skoro 19.000 izdanja, a u njoj se nalazi i najstarija botanička zbirka u Srbiji – Volnijev herbarijum, koji je nastao 1797. godine. Herbarijum sadrži 7.000 eksikata ili primeraka biljaka, od toga je 200 u centurijama, knjigama od stotinu strana sa 100 vrsta biljaka.

Tanjug/Jaroslav Pap

Ovo dragoceno kulturno nasleđe Karlovačke gimnazije biće izloženo i predstavljeno javnosti, kao i muzealije u vezi sa ovom ustanovom koje se nalaze u Muzeju Vojvodine. Modernim muzeološkim pristupom zbirkama Karlovačke gimnazije formiran je narativ prijemčiv za gradsku publiku i omladinu, koji ovu cenjenu školsku ustanovu predstavlja kao čuvara kulturnog blaga, upoznajući nas ujedno i sa i njenim istorijatom.

Tanjug/Jaroslav Pap

Mnogi znameniti ljudi su bili karlovački đaci i profesori, među njima: Pavle Solarić, Dimitrije Davidović, Sima Milutinović Sarajlija, Milovan Vidaković, Jakov Gerčić, Josif Rajačić, Stefan Šupljikac, Jovan Sterija Popović, Jovan Subotić, Branko Radičević, Ilija Okrugić Sremac, Đorđe Popović Daničar, Kosta, Dimitrije i Ilarion Ruvarac, Đorđe Natošević, Jovan Čokor, Milorad Popović Šapčanin, Milan Jovanović Batut, Jovan Živanović, Radivoje Vrhovac, Milan Nedeljković, Nikola Radojčić, Dimitrije Kostić, Vasa Stajić, Borislav Mihajlović Mihiz, Dejan Medaković, Vida Ognjenović…

Pročitajte još

Izložba će biti otvorena do 25. avgusta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike