Digitalni jubilej retro zvuka: Promocija svih albuma YU grupe povodom 50. rođendana

02.12.2020

12:00 >> 13:35

0

Predstavljanje kompletne diskografije benda može se pratiti preko društvenih mreža, kao i preko Jutjub kanala PGP RTS

Digitalni jubilej retro zvuka: Promocija svih albuma YU grupe povodom 50. rođendana
Copyright Promo/Wood

Izuzetan i značajan jubilej – 50. godina postojanja, rok sastav YU grupa, koji je nastao 29. novembra 1970. godine, obeležiće u petak specijalnom promocijom kolekcije svih 13 albuma u izdanju dve prestižne diskografske kuće – PGP RTS i “Croatia Records”, a prenos uživo iz RTS kluba biće realizovan na digitalnim platformama PGP RTS-a.

Usled sve teže situacije zbog pandemije, promocije i umetnički programi se odvijaju onlajn, pa je tako odlučeno i za ovo predstavljanje i malu proslavu 50. rođendana, uz prisustvo benda, pre svega braće Žike i Dragija Jelića i direktora PGP RTS-a Vladimira Graića.

Uživo iz RTS kluba, promocija će biti održana u okviru izložbe fotografija „Pogled sa šanka“ umetnika Wood-a, koji je foto aparatom zabeležio koncerte kultnog benda od 2015. godine do danas.

Raskošno zajedničko izdanje PGP RTS- a i Croatia Records-a “50 godina YU grupe” predstavlja boks set sa 13 diskova/albuma, što je ukupna diskografija legendarne rok grupe koja postoji već pola veka, koliko je prošlo od koncerta u zemunskoj sinagogi kada je “posađeno seme” najdugovečnijeg rok benda u celom regionu.

Antonio Ahel / ATAImages

YU grupa koja je do sada s pravom stekla kultni status, nastavlja istim tempom, a “večiti momci” Žika i Dragi ne nameravaju da stanu, što su dokazali nebrojeno mnogo puta, jer i pod stare penzionerske dane sviraju na mnogim festivalima i manifestacijama i osvajaju velike prostore na koncertima.

Istorija kaže da je ime bendu dala publika na koncertu, a ideju za to je dobio legendarni novinar, pilot, radio voditelj i disk džokej, pokojni Zoran Modli.

– Zoran je zamolio ljude u publici da na ulaznicama predlože naziv grupe koja do tada nije imala ime. Jedan momak je samo kratko napisao YU grupa, a on se zove Miroslav Stanivuk i tako smo dobili zvaničnog kuma – rekao je Dragi Jelić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Kroz analizu pola veka postojanja, Dragi Jelić je izjavio da je tu bilo „najviše ljubavi, entuzijazma, upornosti“.

– I tako, godinu za godinom, složismo 50 iza nas. Zaista neverovatno, a ponekad pomislim šta se sve izdešavalo. To će se naći i u antologiji koja se sprema, a na kojoj radi jedan od majstora fotografije Peca Vujović – objasnio je Dragi.

– Šta je pola veka za čoveka. Mi se nadamo da ćemo u junu sledeće godine napraviti taj jubilarni koncert, ako okolnosti dozvole – kratko je dodao stariji brat Žika.

Promo / Wood RS

Oni su planirali slavljenički koncert na dan kada su nastali, 29. novembra, i već je bio zakazan u Kombank dvorani, ali je zbog pandemije odložen.

Frontmen „Partibrejkersa“ Zoran Kostić Cane ih je nazvao “karijatidama domaćeg roka”, a jedan od najmlađih rokera na ovim prostorima Džoni Ranković je nedavno snimio pesmu i spot “Gospodin crni leptir”, kao omaž bendu.

Emitovanje promocije kompletne diskografije studijskih albuma grupe može se pratiti preko društvenih mreža, na Fejsbuk stranici, kao i preko Jutjub kanala PGP RTS.

Pročitajte još: Izložba “Pogled sa šanka”: Obeležavanje 50 godina Yu grupe

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike