Brus Li: Prokletstvo Malog Zmaja u izgubljenoj igri smrti

21.07.2021

18:35 >> 05:41

0

Prvi spomenik posvećen Liju izgrađen je 2003. u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, dve godine pre svečanog otvaranja statue sa njegovim likom u Hong Kongu

Brus Li: Prokletstvo Malog Zmaja u izgubljenoj igri smrti
Brus Li - Copyright Profimedia

Brus Li zvezda borilačkih filmova, idol generacijama mladih koje su stasavale uz njegove herojske borbe, pokrete i krike u kultnim filmovima “Zmajevo gnezdo”, “Zmajeva igra smrti”, “Zmajev koječeg”, misteriozno je preminuo na današnji dan 1973. godine.

Rođen kao Lee Jun-fan, u satu i godini Zmaja, još kao petogodišnji klinac počeo je da nastupa u hongkonškim filmovima.

Dogodilo se da je Malog Zmaja, kada je imao dvanaest godina, prebila grupica ljubomornih dečaka, što ga je navelo da uzima časove borilačkih veština – i to kod čuvenog učitelja Sifu Yip Mana. Bila je to slobodna aktivnost koja ga je potpuno “zarazila” i odredila njegov životni put.

– Još od malih nogu imao sam snažnu potrebu da saznajem i usavršavam se. Za mene je osnovni zadatak i vrlina ljudskog bića da se neprestano razvija i do kraja ispuni svoj potencijal – isticao je Li mnogo godina kasnije, piše Yugopapir.

Kao tinejdžer, često se upuštao u tuče sa lokalnim mangupima, a nakon jednog naročito oštrog obračuna, zbog kojeg je završio u policijskoj stanici, roditelji su odlučili da ga pošalju u Ameriku.

Brus Li / Profimedia

Tamo je studirao filozofiju na univerzitetu u Sijetlu (gde je upoznao svoju suprugu Lindu), a 1963. u San Francisku otvorio je i svoju prvu kung fu školu. Trenirao je religiozno svaki dan – neke udarce i pokrete ponavljao je čak hiljadu puta dnevno!

Godinu dana kasnije zadivio je posetioce međunarodnog karate turnira, kada je demonstrirao sklekove na dva prsta i svoj čuveni “one inch” udarac. Njegovu harizmu i talenat primetio je i budući “action star” Čak Noris, koji ga je nagovorio da dođe do Los Anđelesa i okuša se kao glumac.

Teška povreda kičme

Filmska kuća 20th Century Fox dala mu je šansu u TV seriji “The Green Hornet” (1966), gde je igrao Katoa, “orijentalnog” pomoćnika glavnog glumca Vana Williamsa. Bilo je to doba kada je zacementirana njegova enormna popularnost u Aziji, naročito Hong Kongu, gde se “The Green Hornet” prikazivao kao “The Kato Show”.

Li je vreme nakon ukidanja serije iskoristio za davanje karate lekcija slavnim stanovnicima Holivuda (Stivu Mekvinu, Džemsu Koburnu, Romanu Polanskom…), i bezuspešno pokušavao da dobije novu ulogu.

Najveće razočarenje doživeo je kada je, nakon višemesečnih priprema za novu TV seriju “Kung fu”, Warner Bros odlučio da glavnu ulogu dodeli Dejvidu Karadinu. Da nevolja nikada ne dolazi sama pokazalo se 1970, kada je u jeku finansijskih problema zadobio tešku povredu kičme koja ga je prikovala za krevet i naterala doktore da mu saopšte: “Nikad više kung fu!”

Usledila su tri meseca ležanja u krevetu, a onda još tri meseca mirovanja u zatvorenom prostoru… Čak ni tada, Brus nije dozvolio da klone duhom. Neprestano je pisao, stavljao na papir svoje misli o jeet kune dou (veštini koju je sam izmislio) i tako ispunio osam pozamašnih beležnica, koje su kasnije postale Biblija njegovog “načina”. Leđa će mu ostati izvor bola do kraja života, ali nije dozvolio da se to vidi ni na njegovom licu, ni u njegovim pokretima na platnu.

Brus Li / Profimedia

Oboreni rekordi gledanosti u Aziji

Preokret nastaje pojavljivanjem u talk show programu na hongkonškoj televiziji, gde je bio zatečen svojom “Kato slavom”, naročito kada ga je posle tog nastupa pozvao Raymond Chow, šef novonastalog studija Golden Harvest.

U roku od nekoliko dana počinje karijera filmske borilačke legende kakvu svet do tada nikada nije video. Zanimljivo je da je dve godine pre nego što je na Tajlandu pala prva klapa Chow/Lee filma “The Big Boss”, Brus zapisao sledeću “ohrabrujuću” mantru:

– Ja, Brus Li, postaću najplaćeniji orijentalni superstar u Americi. Zauzvrat, pružiću najuzbudljivije performanse i potrudiću se da budem što bolji glumac. Počevši od 1970, ostvariću svetsku slavu i do 1989. zaraditi deset miliona dolara. Onda ću da živim kako mi je volja, ispunjen unutrašnjom srećom i harmonijom.

Ipak, prvo je ostvarena njegova “neamerička” karijera orijentalnog superstara – “The Big Boss” je postao najgledaniji film svih vremena u Aziji, a sledeći, “Fist Of Fury” – bio je još gledaniji.

Li je postao glumac, koreograf, scenarista i reditelj svog trećeg filma “Way Of The Dragon”, koji je završio spektakularnom borbom glavnog junaka i Čaka Norisa u rimskom Koloseumu.

Brus Li / Profimedia

Taman je počeo da snima “Game Of Death” (Igra smrti), koji, nažalost, nikada neće završiti, kada je stigla ponuda koja se nije mogla odbiti – iz Holivuda! U pitanju je bila prva američko-kineska koprodukcija u istoriji, prvi američki akcioni film u kojem bi borilačke veštine bile “glavna stvar”. Počeo je da se snima “Enter The Dragon”, ostvarenje koje će pomaći granice žanra i stvoriti kalup prema kojem će se do dana današnjeg snimati filmovi sličnog sadržaja.

Rad na “Enter The Dragon” doveo je glumca do potpune fizičke i mentalne iscrpljenosti.  Za vreme sinhronizacije, Brus se onesvestio u Golden Harvest studiju i prebačen je na detaljne preglede u Los Anđeles.

Iznenadna smrt i teorije zavere

Doktori nisu ništa pronašli, a Li se vratio u Hong Kong i nastavio da se žali prijateljima na svoje zdravstvene probleme. Svi su primetili da je mnogo smršao, a tog 20. jula 1973. navratio je do stana svoje prijateljice (mnogi smatraju i ljubavnice) Betty Ting Pei, koja je trebalo da glumi glavnu žensku ulogu u njegovom sledećem filmu.

U stanu je pokušao da piše scenario za taj film, ali ga je zabolela glava, pa je odlučio da malo prilegne – nakon što mu je Betty dala običnu tabletu protiv glavobolje. Zaspao je i nikada se više nije probudio. Imao je samo 33 godine.

U pola deset uveče, beživotno telo je pronašao filmadžija Raymond Chow. Pozvan je doktor, telo je odvezeno do bolnice “Queen Elizabeth”, ali nije mu bilo spasa. Zvanična verzija bila je da je glumac preminuo usled alergijske reakcije na tabletu koju je dobio od Betty, ali… mnogima je to bilo sumnjivo.

Kako su kasnije novinari pisali, Li nije prevezen do bolnice najbliže stanu (odgovor lekara: već je utvrđena smrt – izbor bolnice nije imao značaja). Raymond Chow se obratio medijima s informacijom da je Brus preminuo u svom stanu (Chow se posle pravdao kako nije želeo da povredi Lindu Lee, jer je njen muž navodno bio u vezi sa Betty).

Takođe, spekulisalo se i da su mu u telu pronađeni tragovi marihuane, mada su rekli da je u pitanju nedovoljna količina da naruši zdravlje.

– U štampi su ga proglasili zavisnikom, koji je sa ljubavnicima sudelovao u seksualnim orgijama. Povezivali su ga sa LSD-om, heroinom i kokainom. Krenula je potraga za “drugim ljubavnicama”, tj. ženama s kojima su ga videli pa su ih krenuli i povezivati, i napravili od njega ne samo superheroja već i superzavodnika.  A bila je tu i priča da zapravo nije mrtav – govorila je njegova žena Linda.

Brus Li / Profimedia

Zato su krivca zatražili u raznim misterijama, tradicionalnim kinesko japanskim rivalima. “U Japanu postoji tradicija ubica poznatih kao nindže. Svaki od njih bio je izuzetno dobar u pripremanju različitih otrova”, pisao je Slex Block u prvoj biografiji Brusa Lija.

U to vreme postavljeno je i nekoliko bombi sa porukom “Revenge for Bruce Lee”. Takvo stanje zabrinulo je britansku kolonijalnu vlast, jer su strahovali od sukoba sa prokomunističkim kineskim radikalima, koji su hteli da ih isteraju iz zemlje. Zato su naredili detaljnu istragu o njegovoj smrti.

Jedna od najpoznatijih teorija zavere, koja se najčešće pominjala još od sredine sedamdesetih, bila je da je Brus Li ubijen od strane “kung fu tradicionalista”, koji su bili silno uvređeni što je glumac ostatku sveta otkrio njihove vekovne tajne.

O uzrocima smrti Malog Zmaja ispredaju se decenijama brojne legende, a do danas ostala je prva i zvanična priča.

Bilo kako bilo, Brus Li nije dočekao premijeru svog filma “Enter The Dragon” (koji je u Americi i širom sveta postao megahit), kao ni ostvarenje vizije o sebi kao najslavnijoj zvezdi borilačkih veština.

Zanimljivosti o Brusu Liju

Brus Li je bio delom Nemac. Jedan deda mu je bio čistokrvni nemački katolik, a zbog toga što nije 100 odsto Kinez, Brus je odbijen u mnogim školama kung fua tokom detinjstva.

Bio je kratkovid i jedan je od pionira u korišćenju modernih kontaktnih sočiva.

Znao je da tuče, ali je znao i da igra. Bio je ekspert za ča-ča-ča, čak je osvojio i jedno plesno takmičenje u Hong Kongu.

Pored toga što se tukao i plesao, takođe je bio talentovan za crtanje, kao i za poeziju. Njegovi radovi se mogu naći na internetu.

Iz bezbednosnih razloga je uvek nosio Magnum 357 sa sobom u futroli.

Brus Li / Profimedia

Nezasit u oblasti učenja istorije, nauke, književnosti i svega ostalog, imao je ličnu biblioteku sa preko 2000 knjiga.

Nije umeo da pliva, štaviše bio je prestravljen od vode.

Prvi spomenik posvećen Liju izgrađen je u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, 2003. – dve godine pre svečanog otvaranja statue sa njegovim likom u Hongkongu.

Koristeći nunčake bio je u stanju proizvesti udarac od 725 kilograma sile, a bočnim udarcem je mogao udariti vreću silom od 45 kilograma.

Citati i izreke – Brus Li

“Cilj ne mora uvek biti dostignut, ali često služi kao nešto ka čemu stremimo.”

“Poraz je stanje uma. Niko nije poražen sve dok poraz ne bude prihvaćen kao stvarnost.”

“Ljudi koji nisu svesni da hodaju u mraku, nikad neće tražiti svetlost.”

“Ukoliko provedeš previše vremena razmišljajući o nekoj stvari nikada je nećeš uraditi.”

“Znanje će ti dati moć, ali karakter će ti dati poštovanje.”

Prokletstvo porodice Li

Mnogi biografi pišu o takozvanom prokletstvu porodice Li jer je Brusov sin Brendon Li preminuo mlad, u 28. godini, takođe misterioznom smrću.

Brus Li i sin Brendon Li / Profimedia

Naime, u martu 1993. Brendon, koji je poput oca pošao glumačkim stazama, snimao je film “Vrana”. Međutim, tog 31. marta nije doživeo okončanje snimanja, jer je ubijen na setu, zbog greške ekipe za rekvizite. U pištolju koji je trebalo da bude napunjen lažnim mecima, ćorcima – našao se pravi metak.

Brendon lLi na snimanju “Vrane” / Profimedia

Neki smatraju da je podmetnut, mada je dokazano da je taj isti pištolj korišćen dan ranije, na setu kada je morao da bude napunjen pravim mecima. Jedan je ostao u cevi, i taj jedan metak je ubio Brendona Lija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike