Bajka o ljudskoj potrebi za srećom: Snima se film "Metamorfoze"

27.02.2021

09:29

0

Radeći na scenariju zapitali smo se – o čemu sredovečne žene čeznu i o čemu one sanjaju? Kroz ovaj film želimo da istražimo njihove skrivene živote i

Bajka o ljudskoj potrebi za srećom: Snima se film "Metamorfoze"
Copyright Promo / RTS

U drugoj polovini februara, na lokacijama u Beogradu i Pančevu, odvija se snimanje dugometražnog igranog filma “Metamorfoze”.

Debitantsko igrano ostvarenje režirali su mladi i već nagrađivani autori Dušan Zorić i Matija Gluščević, koji potpisuju i scenario. Ovo je ujedno i njihov diplomski rad na studijama filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Prva i druga priča iz ove trodelne strukure snimljene su 2020. godine, a ulaskom RTS-a u ovaj projekat stekli su se uslovi za njegovu finalizaciju. Ovo ostvarenje podržano je i na Konkursu Filmskog centra Srbije.

– “Metamorfoze” su egzistencijalna drama sa elementima fantazije i nadrealnog. Film je podeljen na tri poglavlja, tri čina koji prate tri različita života jedne istoimene sredovečne žene – Draginje. Ne birajući sredstva i često zanemarujući sopstveni razum, svaka Draginja na svoj način pokušava da “iskoči iz svoje kože”. Svako poglavlje je novi Draginjin karakter i nova šansa koju ona dobija nakon suočavanja s prethodnim neuspehom – objašnjavaju autori.

Promo / RTS

Glavna uloga poverena je hrvatskoj glumici Kseniji Marinković, a ostale uloge u filmu tumače Boris Isaković, Isidora Simijonović, Radoje Čupić, Bojan Žirović, Olga Odanović, Nenad Ćirić, Isidora Minić, Tatjana Venčelovski, Miloš Timotijević, Miloš Samolov, Fedor Ðorović i mnogi drugi.

“Metamorfoze” su, još krajem 2019. godine, predstavljene na marketu Festivala u Solunu gde su osvojile nagradu za najbolji projekat. Film je tom prilikom privukao veliku pažnju distributera i predstavnika međunarodnih festivala.

Svetska televizijska premijera filma planirana je na Radio-televiziji Srbije u jesen 2022. godine, nakon njegove festivalske i bioskopske distribucije.

– Inspiraciju za film pronašli smo razmišljajući o našim majkama – osobama koje su nam vrlo bliske, a opet tako nepoznate. Često ih nesvesno marginalizujemo gledajući ih samo kroz funkciju i ulogu majke. Mislimo da je njihov život potpun, da je ono što ih čini živima prošlost, a ne i sadašnji trenutak. Bez obzira da li to jesu ili nisu, žene srednjih godina se u našem društvu arhetipski doživljavaju kao majke. Radeći na scenariju zapitali smo se – o čemu sredovečne žene čeznu i o čemu one sanjaju? Kroz ovaj film želimo da istražimo skrivene živote sredovečnih žena i da tragamo za njihovim pravim identitetom. “Metamorfoze” su “doppelgänger” bajka o ljudskoj potrebi za srećom i pripadanjem – kažu Zorić i Gluščević.

Pročitajte još

Film “Metamorfoze” se snima u zajedničkoj koprodukciji “Non-Aligned Films” i Radio-televizije Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike