Bajagi nagrada „Darko Kraljić“ za životno delo

23.10.2020

07:17 >> 13:31

0

Autor: Dejan Ćirić

- Iza Momčila Bajagića je bogata diskografija, 35 godina karijere i veliki broj hitova koji ga smeštaju u sam vrh rok scene u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji ??

Bajagi nagrada „Darko Kraljić“ za životno delo
Copyright Bajaga/ATA Images

Muzičar Momčilo Bajagić Bajaga osvojio je nagradu „Darko Kraljić“ za 2019. godinu, za muzičko stvaralaštvo/životno delo u domenu popularne muzike. Čuvenom muzičaru nagrada će biti dodeljena u utorak, 27. oktobra, u sali Udruženja kompozitora Srbije. Odluku o ovom priznanju jednoglasno je doneo stručni žiri u sastavu Radoslav Graić, predsednik, i kompozitori Vojkan Borisavljević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović.

– Iza Momčila Bajagića je bogata diskografija i veliki broj hitova koji ga smeštaju u sam vrh rok scene u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. I danas njegovi koncerti okupljaju brojnu publiku, kako u Srbiji, tako i u regionu – naveo je žiri.

Istaknuto je i to da je dobitnik nagrade rok muzičar, kompozitor, tekstopisac, gitarista, vokalni solista i frontmen svoje grupe, uz osvrt na nedavne Bajagine uspehe, kada je prošle godine, u Sava centru, održao seriju koncerata sa Simfonijskim orkestrom i horom RTS-a, gde je obeležio 35 godina umetničkog rada.

ATA Images

Dirigent i kompozitor Vojkan Borisavljević u ime celog žirija je zaključio:

– Stvaralaštvo autora spada u sam vrh popularne muzike na našim prostorima, njegove kompozicije oduvek izazivaju duboke emocije kod svih generacija slušalaca, a pesma „Moji su drugovi“ predstavlja nezvaničnu himnu svih raseljenih ljudi sa prostora bivše Jugoslavije – rekao je Borisavljević.

Muzikolog Ivana Trišić, predsednica Udruženja, kaže da stvaralašto Momčila Bajagića odlikuje neiscrpna muzička mašta, neposrednost i nenametljivost izraza u tumačenju samog autora, kao i emotivnost, koja se neodoljivo prenosi na slušaoce, a stihovi, koje sam piše za svoje pesme, imaju umetničku vrednost i nezavisno od muzičkog sadržaja.

Na svečanosti će povodom nagrade govoriti kompozitor Rade Radivojević, potpredsednik UKS-a, Petar Peca Popović, rok novinar i publicista, i Srđan Marjanović, predsednik Sekcije kompozitora džez i zabavne muzike.

U muzičkom delu programa učestvovaće sam laureat i klavijaturista Aleksandar Saša Lokner, iz zajedničkog benda „Bajaga i Instruktori“, a emitovaće se i video projekcija sa Bajaginih nedavnih koncerata. Reditelj ove male svečanosti je Marko Bajagić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike