40 miliona evra za „Pet pijanih prinčeva“

09.10.2020

06:11 >> 10:53

0

Autor: Dejan Ćirić

Svitak star 700 godina pod nazivom Pet pijanih prinčeva se vraćaju na konju, dostigao je sumu od blizu 40 miliona evra na aukciji u Hongkongu

40 miliona evra za „Pet pijanih prinčeva“
Copyright Profimedia

Svitak je dugačak dva metra, napravio ga je Ren Renfa, dvorski umetnik iz doba Juan dinastije, piše „Gardijan“. Na papirusu se oslikavaju prinčevi kako jašu sa četvoricom pomoćnika, a jedan od njih je Li Longđi, koji je kasnije postao car u Tang dinastiji. Ovaj dragoceni predmet je deo imperijalne kolekcije i sadrži kolekciju pečata, uključujući i one koje su imali kineski carevi.

Profimedia

Pre 98 godina, svitak „Pet pijanih prinčeva“ je bio u posedu Pu Jija, poslednjeg kineskog cara, nakon pada King dinastije. Početna cena na aukciji je bila 10 miliona evra, a više od dvadeset slika Rena Renfa se čuvaju u brojnim muzejima, ili su u privatnom vlasništvu kolekcionara.

Sali Fong, specijalista za kinesku umetnost u „Sotbi“ aukcijskoj kući kaže da svitak oslikava prinčeve u vreme dok su bili veoma srećni.

– Onda su se napili i došli kući. Jedan od te petorice prinčeva je postao car. Upravo je on na ovoj slici oslikan kako može da izdrži pijanstvo i da se vrati kući sa ostalim prinčevima – pojasnila je Fongova.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike