Film koji je Jugoslaviji doneo jedinog Oskara: Trouglasti čovečuljak iz 1961. godine (VIDEO)

10.12.2021

14:30

0

U pitanju je delo Dušana Vukotića, poznatog jugoslovenskog animatora, strip crtača, karikaturiste i scenariste

Film koji je Jugoslaviji doneo jedinog Oskara: Trouglasti čovečuljak iz 1961. godine (VIDEO)
Copyright Profimedia

Sedma umetnost postoji kako bi nas podsetila na lepotu življenja i hedonističke potrebe da jedan deo naše svakodnevice posvetimo upravo filmovima. Jedan vid filmskog sveta jesu i animirani filmovi. A sa njima, naša stvarnost je lepša i bezbrižnija.

Zaista ne poznajemo osobu čije detinjstvo nije u manjoj ili većoj meri bilo obeleženo crtaćima. Kompleksni ili ne, prenosili su svoju poruku koju, kako bivamo sve stariji, sve više shvatamo i razumemo. Iako su likovi i pozadina nacrtani, to ne umanjuje značaj glavnih i sporednih aktera.

Tanjug/Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File)
 

Upravo je animirani film doneo tadašnjoj SFRJ jedinog Oskara.

U pitanju je crtani film „Surogat“ koji je nastao daleke 1961. godine od strane Dušana Vukotića, poznatog jugoslovenskog animatora, strip crtača, karikaturiste i scenariste. Godinu dana kasnije, ovo desetominutno ostvarenje je osvojilo Oskara za najbolji crtani film, prvu nagradu Američke filmske akademije jednom neameričkom animiranom filmu.

U centru dešavanja je trouglasti čovečuljak koji uživa u prostom naduvavanju stvari koje ga, između ostalog, čine srećnim. Crtać nosi snažnu poruku o beskrajno zamornim obrascima potrošačkog društva i kako ih prihvatiti na najmanje stresan način.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: repertoar.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike