Film "Anatomija jednog pada" dobitnik Zlatne palme u Kanu (FOTO/VIDEO)

28.05.2023

09:15

0

Dodelom nagrada završen ovaj prestižni filmski festival

Film "Anatomija jednog pada"  dobitnik Zlatne palme u Kanu (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Filmska drama francuske rediteljke Žistin Trije "Anatomija jednog pada" osvojila je Zlatnu palmu na 76. Kanskom filmskom festivalu. Za ovu nagradu je u trci bio 21 film.

Film predstavlja napetu sudsku dramu o književnici optuženoj za ubistvo supruga. Par ima slepog dečaka koji je navodno bio van kuće u vreme ubistva.

Profimedia
 

Drama se ne fokusira previše na rasvetljavanje zločina već se bavi granicom između fikcije i stvarnosti i raspadom braka.

Zlatnu palmu uručila Džejn Fonda

Nagradu francuskoj rediteljki je uručila holivudska legenda Džejn Fonda i tom prilikom se prisetila kada je prvi put došla u Kan, 1963.

- Tada nije bilo rediteljki koje su se takmičile i čak nam nije ni padalo na pamet da pomislimo to nije u redu. Daleko smo stigli. Po prvi put se takmičilo sedam rediteljki. To je istorijski - rekla je dvostruka oskarovka.

Profimedia
 

Triet je tek treća žena koja je osvojila glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Kanu. 

Najbolji glumac iz Japana, najbolja glumica iz Turske

Druga nagrada na festivalu koji je trajao od 16. do 27. maja, Kanov Grand pri, pripao je filmu Džonatana Glejzera "Zona interesa", preneo je AP.

Za najboljeg glumca proglašena je japanska filmska zvezda Kodži Jakušo, koji je igrao u filmu "Savršeni dani".

Profimedia
 

Glumica iz Turske osvojila je nagradu za najbolju glimicu festivala, za ulogu u filmu "Na suvoj travi".

Vijetnamsko-francuski reditelj proglašen je za najboljeg za film "The Pot-au-Feu", u kojem su glumili Žilijet Binoš i Benoa Mažmigel.

Nagrada žirija dodeljena je finskom reditelju Akiju Kaurismakiju za film "Opalo lišće".  Za najbolji scenario nagradu je primio Juyi Sakamoto za film "Čudovište".

Svi nagrađeni filmovi u srpskim bioskopima

Ono što će najviše da obraduje sve je da će se nagrađeni filmovi naći u srpskim bioskopima.

Nikada u istoriji se nije dogodilo da jedna distributerska kuća ima u svojoj distribuciji sve nagrađene filmove na tradicionalnom filmskom festivalu u Kanu.

Svi filmovi ovenčani nagradom su otkupljeni od strane MCF MegaCom Film-a i nagoveštavaju da sledi bogata festivalska sezona u okviru koje će se domaćoj publici prikazati svi, nagrađeni filmovi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike