Ekskluzivno otkrivamo kako će izgledati spomenik Bati Živojinoviću u Sopotu (FOTO)

05.07.2022

11:38

0

Glumac je prikazan u prirodnoj veličini kako sedi na klupi, sa opancima na nogama

Ekskluzivno otkrivamo kako će izgledati spomenik Bati Živojinoviću u Sopotu (FOTO)
Velimir Bata Živojinović - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Bata Živojinović, velikan kinematografije ovih prostora dobiće svoj spomenik ispred Centra za kulturu Sopot.

Spomenik je trebalo da bude otkriven tokom sinoćnjeg otvaranja Filmskog festivala u Sopotu ali zbog tehničkog kvara u livnici spomenik će ipak biti otkriven u toku ovog meseca.

Odlivak spomenika Bati Živojinoviću Foto: CEBEF
 

Umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović, kaže da je Bata Živojinović simbol jugoslovenske i srpske kinematografije i da je on uvek bio deo ovog festivala kao podrška, gost ili direktni učesnik.

Posetioci festivala u okviru umetničke instalacije koja je postavljena ispred Centra za kulturu Sopot na fotografiji mogu da pogledaju kako će izgledati budući spomenik, a organizatori Festivala se nadaju da će spomenik postati omiljen pored kojeg će svako poželeti da zastane i malo "posedi sa Batom".

Odlivak spomenika Bati Živojinoviću Foto: CEBEF
 

Bata Živojinović je prikazan u prirodnoj veličini kako sedi na klupi, sa opancima na nogama.

Spomenik je izradila livnica "Jeremić".

U iščekivanju da spomenik bude postavljen sin Bate Živojinovića, Miljko podsetio je na značaj ovog festivala koga je njegov otac izuzetno voleo, a po kome je i jedna glumačka nagrada na ovom festivalu dobila ime.

Odlivak spomenika Bati Živojinoviću Foto: CEBEF
 

- Na teritoriji Jugoslavije ovo je treći po trajanju festival, posle Pule i Niša. On je naša tradicija, znamenje, nešto što nam niko ne može osporiti. Ovaj datum će govoriti o tome gde se nalazi naš narod u filmskoj i u kulturi uopšte. Pre nego što sam izašao na binu pomislio sam kako bi se moj otac danas osećao. Siguran sam da bi bio ponosan na ovoliku publiku što govori o našoj duši, o negovanju tekovina koje smo ostvarili. Siguran sam da nas Bata gleda negde odozgo - poručio je Miljko kome društvo na filmskom festivalu u Sopotu prave Batina ćerka Jelena i unuka Dina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike