Višedecenijska sprega: Najbolji doušnici mafije iz redova policije!

25.09.2021

18:20

0

Pre Stolića raskrinkani saradnici Belivukovog i "zemunskog klana" i to Ilija Milačić, Goran Papić, Dragoslav Damjanović Coka, Slobodan Pažin, Zoran Vukojević Vuk i drugi

Višedecenijska sprega: Najbolji doušnici mafije iz redova policije!
Copyright Printscreen/YouTube

Sprega mafije i policije u Srbiji nije nova i datitra odavno, ali se najviše o njoj govorilo posle hapšenja "zemunskog klana" i tokom akcije "Sablja" 2003. godine.. U poslednje vreme, saradnja policije sa klanom Veljka Belivuka gotovo svakodnevno puni novinske stupce.  Božidar Stolić (35), danas uhapšeni inspektor za krvne i seksualne delikte SBPOK-a, koji je osumnjičen da je zajedno sa suspendovanim pripadnikom BIA M. K: (50) i Slađanom (46), starijim bratom odbeglog člana "zemunaca" Ninoslava Konstantinovića, počinio prinudu u pokušaju, poslednji je u nizu policijskih službenika osumnjičenih za saradnju sa mafijom.

Stolić, M. K. i Slađan Konstantinović osumnjičeni su, da podsetimo, da su od 17. do 22. septembra ove godine nekoliko puta boravili u ugostiteljskom objektu jednog muškaca iz Požarevca i uz pretnje pokušali da ga prinude da im proda ugostiteljski objekat za višestruko nižu vrednost od stvarne. Kad je on to odbio, oni su mu, kako se sumnja, saopštili da ugostiteljski objekat više nije njegov već njihov.

Novinar na vezi

Pre Stolića hapšen je bivši načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije Ilija Milačić zbog odavanja poverljivih policijskih informacija glavnom uredniku sajta tabloida Objektiv i zbog toga je osuđen na sedam meseci kućnog zatvora. U toj presudi, međutim, ne pominju se njegove veze sa grupom Veljka Belivuka o kojima se posle hapšenja spekulisalo u javnosti.

Milačić je, kako se navodi u obrazloženju presude, imao službeni telefon na koji su mu stizale poverljive informacije iz policije koje je prosleđivao glavnom uredniku portala Objektiv, a time je, ugrozio "nacionalnu bezbednost, krivične i sudske postupke i suzbijanje krivičnih dela".

Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK-a i porodični kum bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, podneo je ostavku u MUP, samo nekoliko dana pošto je na čelo tog resora došao Aleksandar Vulin. Papić je osumnjičen za krivično delo trgovine uticajem. On  je navodno naredio 15. aprila 2020. da se vrati blindirani automobil Marku Miljkoviću, koji je uz Veljka Belivuka osumnjičen da predvodi kriminalnu grupu koja je uhapšena 4. februara 2021.

MUP Srbije
 

Mediji su o Papiću izveštavali i zbog brutalnog prebijanja Dejana Pejovića, vlasnika restorana "Jahorina".22. oktobra 2019. godine u Zaplanjskoj ulici u naselju Braće Jerković. Saučesnik mu je bio kolega Tomislav Antonijević, šef Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja narkotika. Pretučen je zbog toga što je otvorio lokal u blizini restorana Milorada Papića, inače Goranovog oca.

Cokina dojava

U žižu javnosti došao je i Dragoslav Damjanović zvani Coka. Pre nestanka, juna 2020. godine, Strahinja Marković danonoćno je bio pod opservacijom tadašnjeg načelnika trećeg odeljenja beogradske policije Dragoslava Damjanovića, danas raspoređenog u Unutrašnju kontrolu MUP Srbije. Damjanović je, da podsetimo, organizovao praćenje Markovića, tvrdeći da mu je život ugrožen i da mu je glava ucenjena na stotine hiljada evra!

Pre nego što je nestao, Marković je pozivan na informativne razgovore, da bi u jednom momentu tadašnji načelnik odeljenja za krvne i seksualne delikte pozvao Strahinjinog oca i rekao mu da je život njegovog sina u opasnosti i da je za njegovu glavu ponuđeno 200.000 evra. Postoje isaznanja da je jednom prilikom Damjanović pozvao Markovića i rekao mu da hitno otputuje na Kopaonik i tamo se skloni jer mu preti opasnost da će te iste večeri biti ubijen.

Kakvu je igru Damjanović vodio, s obzirom na to da je tada bio šef radne grupe “Mangusta” koju je oformila Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka u MUP Srbije sa zadatkom da prati bezbednosno interesantne osobe, pre svega “škaljarce” i “kavčane”, ne može se sa sigurnošću reći.

Stručna obuka "zemunaca"

Mnogo pre njih, oči javnosti bile su uprte u Slobodana Pažina, bivšeg inspektora odeljenja za krvne i seksualne delikte, koji je uhapšen i kasnije osuđen na sedam i po godina zatvora zbog saradnje sa "zemunskim klanom". O Pažinu je tada govorio svedok-saradnik  Miladin Suvajdžić čiji je iskaz sudija, obrazlažući presudu, citirao u celosti.

„Pažin je Dušanu Spasojeviću u samom početku govorio da je najbolje da se zapali automobil iz koga je počinjeno krivično delo i da se ostavi oružje na licu mesta, jer oružje koje se nosi uvek može posle da se nađe i da bude trag za ubistvo, a ubistvo ne zastareva. Takođe je govorio da je najbolje da oružje bude bez brojeva. On je njih podučavao”.

Pokušao je da Spasojevića oslobodi sumnji za otmicu Miroslava Miškovića, vlasnika „Delta holdinga”, namerno skrećući istragu na lažne krivce, ali taj pokušaj nije uspeo. Svedoci saradnici su potvrdili da je „Pažin znao za sva ubistva zato što mu je Dušan pričao i za sve otmice”.

Otežavajuća okolnost

Pažin je u odbrani tvrdio da je Spasojević bio njegova operativna veza ali, po oceni suda, „nije na uverljiv i životan način objasnio svoje bliske kontakte sa Spasojevićem, koji su očigledno prevazišli potrebe službe u kojoj je radio. Otežavajuća okolnost po Pažina bilo je što je krivična dela počinio kao inspektor MUP-a Srbije, Trećeg odeljenja UKP Sekretarijata u Beogradu, čija je službena obaveza upravo bila da štiti život, ličnu i imovinsku sigurnost građana. On je, kako se ocenjuje u presudi, ugrozio funkcionisanje MUP-a i doprineo gubljenju poverenja građana u policiju.

Prva otmica sa smrtnim ishodom

Bivši policajci Saša Đajić i Milan Radukić, nekada bliski saradnici "zemunskog klana"uhapšeni su zbog sumnje da su 1997. godine oteli i zverski mučili Novaka Stevanića, koji se naredne godine ubio zbog posledica torture. Ova otmica i pljačka kasnije su rasvetljeni na osnovu priznanja bivšeg pripadnika "zemunskog klana" Nenanda Bajića koji služi kaznu od 35 godina zatvora.

Novosadska policija uhapsila je tokom akcije "Sablja" bivšeg šefa narko odeljenja SUP Novi Sad, kapetana Zorana Gavanskog, pod sumnjom da je saradnik "zemunskog klana", ali on kasnije nije procesuiran.

Zoran Vukojević Vuk, Dušana Spasojevića, čiji je bio kum, poznavao je od 1995. i od tada su se družili. Do 2000. je bio policajac u Zemunu, a onda je počieo da radi kao šef obezbeđenja u Šilerovoj. Vukojević je policiji prvi iskaz dao u akciji "Sablja". Posle toga postaje svedok-saradnik. On je rekao da je "zemunski klan" radio za DB od 1998. i da su se s Radomirom Markovićem tada dogovorili da mogu da rade šta hoće i koga treba da ubiju po gradu.

Bezobzirna osveta

-Koliko ja znam, oko 30 ubistava su izvršilli oni po gradu i time su se javno hvalili, rekao je Vukojević.

Govorio je o tome koji su političari i pripadnici državne i vojne službe imali konakte sa "zemuncima", a da je JSO obezbeđivao Spasojevića. Svedočio je da su Legija i Duća organizovali ubistvo Đinđića.

On je 2006. otet,  mučen na najstrašniji način, prebijen, iskasapljen, upucavan i tako izmasakriran, a još živ, umotan u celofan, zapaljen i bačen u raku iskopanu pedesetak metara od mesta na kom je nađen u šumi. Tako zapaljen i izmučen puzao je još 50 metara.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike