Čitulje i govor za ubijenog brata: Ubistvo agenta BND neraskidivo vezalo Gišku i Brana Mićunovića?

16.09.2021

06:45

0

Autor: Lj. Keković

Stjepan Đureković, blizak ustaškoj emigraciji, kao direktor INA destabilizovao finansijski poredat SFRJ i zbog toga je progašen za teroristu

Čitulje i govor za ubijenog brata: Ubistvo agenta BND neraskidivo vezalo Gišku i Brana Mićunovića?
Groblje - Copyright Pixabay

Obojica su od sebe napravili mit. Znajući da je njegov metak već ispaljen, Đorđe Božović Giška, komandant Srpske garde je rekao: “Neću da me ubiju u Beogradu, pisaće novine da su ubili kriminalca, idem da poginem u borbi za svoj narod.” I poginuo je, 15. septembra 1991. godine na ratištu u Gospiću.

Brano Mićunović, kontroverzni crnogorski biznismen, neformalni centar moći balkanskog podzemlja, decenijama skriven od javnosti, čovek koji je oslobođen optužbe da je pred brojnim očevicima u centru Podgorice ubio čoveka, da je i on, ipak, samo čovek od krvi i mesa, pokaže svakog septembra, kad svom kumu Giški objavi čitulju.

Pročitajte još

I ove godine, na tridesetogodišnjicu ubistva, napisao je:

-Navršava se trideset godina od smrti mog brata, Đorđa Božovića Giške. Ni vreme, ni događaji ne mogu umanjiti našu bratsku ljubav. Znam da nas gledaš sa nebeskih visina i čudiš se šta to svi činimo. Sve bih dao da se možemo ispričati još jednom, a znam da bi se razumeli, kao uvek, i samim pogledima. Bio si i ostaćeš zauvek moj vitez. Počivaj u miru. Tvoj brat Brano Mićunović”.

“Bilo jednom u Americi”

Na Giškinoj sahrani, među hiljadama prisutnih, Mićunović je održao govor koji se može čitati i kao kraća verzija scenarija za stvaranje filmskog klasika, poput Leoneovog “Bilo jednom u Americi”.

-Brate, Giška, upoznali smo se pre 15 godina, lutajući ulicama Beča u potrazi za boljim životom, bežeći od sivila komunističke svakodnevnice. Bili smo mladi, verovali da možemo promeniti svet. Grešili smo i greške smo skupo plaćali. Kada si se vratio u domovinu sa po kojom borom, ozbiljniji nego ikada, hteo si da počneš život iznova. Nisu te ostavili na miru.. – počeo je Mićunović oproštajni govor.

Mnoge tajne kako su menjali ili hteli da menjaju svet, nikada se neće saznati, a jedna među njima je i ona o ubistvu Stjepana Đurekovića, hrvatskog disidenta i agenta BND, koji je osamdesetih godina, kao neprijatelj državnog poretka SFRJ, blizak ustaškoj emigraciji, ubijen pod misterioznim okolnostima u Nemačkoj.

Ubio ga je ubica

Mnogo decenija kasnije, i sud u Minhenu, pokušao je da reši misteriju ovog ubistva, odnosno da otkrije nalogodavce likvidacije saradnika njihove tajne službe, koje je pronašao u redovima nekadašnje Savezne UDBE, bez ulaganja nekog većeg napora u to ko su bili izvršioci.

Brano Mićunović Printscreen/Facebook

Upitan svojevremeno ko je ubio Đurekovića, jedan bivši agent Titove tajne policije kratko je odgovorio:

-Ubio ga je ubica.

Anto Nobilo, branilac Josipa Perkovića, bivšeg UDB-inog kontraobaveštajca koji je u Nemačkoj osuđen na doživotnu robiju, potvrdio je da je tokom sudsog procesa utvrđeno da je Đureković bio agent BND, i da je kao direktor naftne industrije INA, odavao Nemačkoj važne infomracije, koje su se odnosile na Jugoslovensku narodnu armiju, odnosno na naoružanje koje je ona u to vreme imala.

– Očito su Nemci i na osnovu Đurekovićevih informacija, preduzimali prikrivene financijske i druge mere, koje su produbile ekonomske teškoće SFRJ, i time su destabilizovali tadašnju državu – rekao je Nobilo.

Stjepan_Đureković/Wikipedia

Upitan ko je 8. avgusta 1983. godine, u imrpovizovanoj štampariji u Minhenu ubio Đurekovića, odgovorio je:

-Po onome što smo mi utvrdili Arkan i Giška su od Savezne državne bezbednosti dobili nalog da otmu Đurekovića. Zbog nekog razloga došlo je do pucanja iz pištolja i Đureković je teško ranjen, a onda i ubijen udarcima tupim predmetom u glavu.

Pominjano je mnogo, nikada dokazanih verzija o tome ko je sve učestvovao u Đurekovićevom ubistvu u kojima nema Željka Ražantovića Arkana.

Prema jednoj od njih, ubistvo Đurekovića izvršili su Brano Mićunović i Giška, a stražu su im držali Dragan Joksović, Ratko Đokić i Ranko Rubežić.

Sin nosi Giškino ime

Prema nekim drugim izvorima, bivšeg direktora INA ubili su Brano i Giška, dok sui h napolju čekali slikar Dragan Malešević Tapi i osoba koja je svojevremeno ležala robiju umesto Arkana.

Svi navedeni, izuzev Mićunovića, odavno su mrtvi.

Da li je ubistvo agenta BND stvorilo neraskidivo prijateljstvo i kumstvo između Giške i Brana?

Mićunović je kasnije svom sinu dao ime Đorđe, po Božoviću, dok je o Giškinoj jedinici brinuo kao o rođenoj ćerki.

Govor na Giškinoj sahrani nastavio je rečima:

Pročitajte još

– Kao što je tvoj otac Gavra kao heroj došao iz Amerike da bi se borio za Srbiju u drugom svetskom ratu, tako si i ti došao u najteža vremena da se boriš za srpstvo. A sve se izokrenulo, dojučerašnji komunisti su postali socijalisti, lopovi su postali pošteni i pobožni, a ti si ostao isti, pošteniji od svih tih fariseja, kako si ih ti zvao. Bojali su se jer su imali patološki strah od junaka iz narodnih pesama. Prisluškivali su te, obijali stan, pripremali atentat, klevetali, proganjali, zatvarali kao zver, koja nisi bio. Jurili su te sa kordonom milicije.
Klevetali su te, a ti si izlečio više narkomana nego sve klinike u Beogradu. Bojali su se tvog poštenog pogleda i imena koja su deca po zidovima pisala…”

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike