Sa njim su se "na kvarno" dopisivali Miljković i njegovi vojnici: Pucao u Zvicera, pokušao da pobegne iz zatvora, pa poslat u rat u Ukrajini

18.03.2023

20:45

0

Autor: Ekipa 24sedam

Baranin Stefan Đukić, koji se ranije prezivao Mandić, jedan je od osumnjičenih za atentat na Radoja Zvicera u Kijevu 2020. godine

Sa njim su se "na kvarno" dopisivali Miljković i njegovi vojnici: Pucao u Zvicera, pokušao da pobegne iz zatvora, pa poslat u rat u Ukrajini
Copyright Printscreen/detective-info.com.ua/Youtube/E-stock

Baranin Stefan Đukić, koji se ranije prezivao Mandić, a kog su na jednom od poslednjih ročišta klanu Belivuka i Miljkovića pominjali okrivljeni svedok Bojan Hrvatin i jedan od vođa, jedan je od pucača na Radoja Zvicera u Ukrajini, koji je nakon ovog pokušaja ubistva amnestiran zajedno sa ostalim osumnjičenima, ali pod uslovom da učestvuje u ratu protiv Rusije.

Odgovarajući na pitanja Marka Miljkovića, Bojan Hrvatin otkrio je da se drugooptuženi dopisivao sa Stefanom (Mandićem) Đukićem, kao i da su drugi pripadnici grupe to radili nakon što im je to Miljković rekao. 

- Uspeli su porukama da ne posumnja nešto prema tebi. Rekao si da je pisao na aparat Mileta Kapetana i da ne može da nađe tebe - rekao je Hrvatin Miljkoviću.

Mile Kapetan je otet i držan u jednoj kući, a potom i ubijen, a za šta se optužnicom u Crnoj Gori terete pripadnici Belivukovog i Miljkovićevog kao i "kavačkog " klana.

Pucao na Zvicera

Stefan Đukić je jedan od četvorice muškaraca koji su uhapšeni u Ukrajini, nakon pokušaja ubistva jednog od vođa "kavčana" Radoja Zvicera. 

Zvicer je teško ranjen 26. maja 2020. godine ispred zgrade u Kijevu, u kojoj je živeo sa porodicom. Na njega su napadači ispalili pet metaka, a život mu je spasila supruga, jer je izvukla pištolj i zapucala na napadače i tako ih naterala da pobegnu.

Napadači su pobegli automobilom "smart", a potom ga stotinak metara dalje zapalili i sačekali saučesnike. Međutim, nadzorne kamere su zabeležile da su tu imali "peh", odnosno da su prilikom paljenja vozila zapalili u sebe. 

Zvicer nakon ranjavanja u Kijevu/detective-info.com.ua
Radoje Zvicer u bolnici u Ukrajini

Zvicer je pogođen u grudi i prevezen u bolnicu, gde se opravio nakon operacije.

Iz ukrajinske policije je saopšteno da njihovo kretanje utvrđeno uvidom u nadzorne kamere i da su četvorica osumnjičenih uhapšena sutradan u Odesi. Veruje se da su hteli da iz Ukrajine pobegnu u Moldaviju, prelaskom granice van carinske kontrole.

Za pokušaj ubistva Zvicera osim Đukića su osumnjičeni i uhapšeni Podgoričanin Emil Tuzović i Nišlije Petar Jovanović i Milan Branković.

Crnogorski mediji pisali su da su Đukić i Tuzović u policijskim evidencijama označeni kao pripadnici barskog klana na čijem se čelu nalazio pokojni Alan Kožar koji je ubijen u leto 2020. u Grčkoj. Barski klan je blizak škaljarskom klanu.

Pokušao da podmiti funkcionere i da pobegne iz zatvora

Stefan Đukić je planirao da iz ukrajinskog zatvora podmiti visoke funkcionere tada formirane nove Vlade kako bi bio oslobođen za najteža krivična dela za koja se tereti u Crnoj Gori.

Prema navodima iz spisa crnogorskog specijalnog tužilaštva, nameravao je da preko nekih funkcionera, pomoću para, izvrši uticaj na određene funkcionere kako bi došlo do smene tužioca Milivoja Katnića i Saše Čađenovića, a utvrđeno je a je iz ukrajinskog zatvora sa osobama bliskim “škaljarcima” komunicirao preko aplikacije "Skaj".

Takođe, Đukić je, kako se navodi u dokumentu, tokom decembra 2020. godine u dogovoru sa  Emilom Tuzovićem dogovarao bekstvo iz zatvora u Ukrajini.

Pre oko godinu dana objavljena je vest da su osumnjičeni za pokušaj ubistva Zvicera amnestirani, u zamenu da ratuju u Ukrajini.

Inače, tamošnja istraga je utvrdila da su napadači imali pomoć dvojice ukrajinskih policajaca, koji su im pomogli da ilegalno uđu u državu, a posle napada da pobegnu. Osumnjičeni policajci su   policajci su, prema pisanju ukrajinskih medija, pomagali atentatorima na zahtev Jevgena Dejdeja (34), pomoćnika šefa kijevske policije i bivšeg narodnog poslanika, koji se takođe našao pod istragom, a koji je navodno 10. marta prošle godine poginuo u ratu.

Đukić je jedan od optuženih za teško ubistvo Baranina Jovana Klisića, ranjavanje Velizara Gradaševića 1. novembra 2019., zbog čega je za njim bila raspisana crvena poternica.

Ljepoja priznao učešće u atentatu na Zvicera

MUP
Milan Ljepoja

"Pink panter" Milan Ljepoja je, prema optužnici, jedna od žrtava Belivukovog klana.

Jedan od svedoka okrivljenih u ovom postupku, Srđan Lalić ispričao je pred sudom da se Ljepoja odao Miljkoviću nakon što mu je poslao fotografiju lične karte, dok su dogovarali kupovinu blindiranog automobila.

Ispričao je da su Ljepoju dovezli u klanicu u Ritopeku, gde su ga tukli i da je ubrzo dao šifru od "skaja" i priznao svoje učešće u atentatu na Radoja Zvicera u Ukrajini i, kako je rekao Lalić, opravdao to finansijskim pobudama jer se pljačke teško više mogu izvoditi.

Lalić je dodao da je za to ubistvo, kao nagradu nekoliko pripadnika ovog klana od Zvicera dobilo po kilogram kokaina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike